În Dosarul Marius Nasta, nouă medici de la Institutul de Pneumoftiziologie din București sunt acuzați de corupție, iar ancheta a pornit după ce conducerea instituției, unde manager e Beatrice Mahler, a făcut două sesizări – una anul trecut, una anul acesta.
Printre cei nouă (doi chirurgi, un medic specialist, trei anesteziști și trei rezidenți), doi sunt dintre cei mai cunoscuţi medici în chirurgie toracică din București și din țară și sunt acuzaţi că au luat de la pacienți zeci de mii de euro mită. În spital ar fi existat o adevărată rețea a șpăgilor, din care făceau parte și rezidenți, şi anestezişti.
Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a dispus, pe 21 septembrie, arestarea preventivă a doctorilor Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.
Cei doi chirurgi toracici sunt acuzați că au primit mită de 34 de ori, respectiv de 55 de ori mită. Ultimul a primit banii de la pacienți și aparținători în doar 22 de zile, spun judecătorii în motivarea arestării, obținută de jurnaliștii de la Libertatea.
Documentul arată că, luarea de mită era “o activitate zilnică” a medicilor inculpați, care primeau bani și bunuri de la paciențik și considerau că li se cuvin.
Medicul Cristian Paleru – cel cu 55 de “plăți” în doar 22 de zile – le-a spus judecătorilor că el a perceput banii și bunurile drept “simple gesturi de recunoștință”, pentru că el nu condiționa actul medical de bani.
Tot potrivit unor surse din anchetă, chirurgul Cristian Paleru ar fi modificat tarifele de când cu inflația, și astfel a crescut „recunoștința” de la 5.000 la 6.000 de lei.
În aceeași motivare a deciziei de arestare preventivă, judecătorul spune că medicul „nu realizează nici la acest moment semnificația acestora din perspectiva legii penale”:
Inculpatul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivele pentru care nu a înțeles să refuze sumele de bani și celelalte bunuri oferite de pacienții săi sau de rudele acestora, în condițiile în care din înscrisurile în circumstanțiere depuse de inculpat reiese că situația materială a acestuia este una bună. (…) Inculpatul deturnează de la finalitatea sa şi rolul de mentor pentru medicii rezidenţi cu care interacţionează (şi aceştia în derivă etică, aflaţi la acest moment sub măsura preventivă a controlului judiciar), medici rezidenţi pe care îi iniţiază în activităţi infracţionale. De aceea, în situaţia de faţă, se impune o astfel de reacţie a autorităţilor, pentru crearea unui echilibru firesc şi a unei stări de securitate socială. În aceste condiţii, măsura arestării preventive a inculpatului apare ca singura măsură preventivă ce se poate lua.
Pe același subiect: