Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, crede că poliția locală este o insituție de care ne putem lipsi.
Atribuţiile pe care le are Poliția Locală în domeniul ordinii publice ar putea fi preluate de Poliţia Naţională, a spus Nicușor Dan, citat de Agerpres:
Eu, ca principiu, cred că această Poliţie locală – şi vorbesc de unităţile-administrativ teritoriale din România – nu e necesară. Adică atribuţiile ei trebuie să fie preluate de către Poliţia naţională, pe ordine publică, de către direcţii din Primării – pe chestiune de control. Dar, atât timp cât legea spune că ea trebuie să funcţioneze, lucrăm cu ea, aşa cum e.
Declarația lui Nicușor Dan despre Poliția Locală vine după „Bătălia de la Unirii”, care s-a transformat, în mare măsură, într-o înfruntare între polițiștii locali de la sectoare și PMB.
În scandalul de luni de la Piața Unirii, unde primarul Daniel Băluță a început lucrările de reabilitare a planșeului fără aprobare de la PMB, iar Nicușor Dan s-a dus personal, inclusiv însoțit de buldozer, să închidă șantierul, au fost implicați reprezentanți ai patru instituții::polițiști locali din sector și de la Capitală, jandarmi şi poliţişti naţionali.
Iar polițiștii locali au ajuns să se îmbrâncească între ei, în deplină concordanță cu tabăra administrativă din care făceau parte.
Despre desființarea Poliției Locale, Nicușor Dan a vorbit și în interviul acordat jurnalistului Florin Negruțiu, pentru emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Eu dintotdeauna am fost pentru desființarea poliției locale. Acum, evident, că o am în subordine, trebuie să lucrez cu ea și, conform legii, poliția locală are niște atribuții, care trebuie să fie preluate de alte compartimente, în ipoteza desființării. Acum eu sunt obligat să lucrez cu poliția mea locală, sigur.
Primarul general al Capitalei explică apoi de ce crede că e o instituție inutilă:
Ea are atribuții de ordine publică, care pot fi preluate de poliția națională, care, s-o spunem drept, este mai profesionistă pe chestiuni de ordine publică decât polițiile locale, în general, din orașele și comunele din România. Ea are atribuții pe chestiuni tehnice, cum ar fi disciplina în construcții, mediu.
Polițiștii locali sunt urmașii gardienilor publici de pe la începutul anilor 2000.
În anul 2010, prin Legea nr. 155, Poliţia comunitară a fost transformată în Poliţia locală.
La rândul ei, poliția comunitară a fost înființară prin (😉) desființarea „corpului gardienilor publici”, apăruți în viețile noastre în 1993.
APADOR-CH amintește că acești gardieni publici «erau un fel de „unitate de elită” a paznicilor, care asigurau paza unor obiective și care, strict legat de planul de executare a pazei, sprijineau acţiunile de apărare a ordinii şi liniştii publice.”
Pe scurt, în anii 2000, gardienii publici au fost transformați mai întâi în polițiști comunitari, după care în polițiști locali.