Mai întâi, un adevăr neplăcut: o veste proastă nu vine niciodată singură. Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024 din cauză că se măresc accizele, dar acciza nu este singurul lucru de luat în calcul în dinamica prețurilor de la pompă.
Deci, deocamdată, știm sigur unul dintre factorii care vor duce la creștere prețului carburanților, și anume mărirea accizei.
Ministerul Finanțelor a publicat lista cu noile accize, cele pentru 2024. Iar carburanții ar urma să se scumpească începând cu 1 ianuarie. Hotnews reamintește că noul tabel al Finanțelor este de fapt aplicarea prevederilor faimoasei (și infamei) „Ordonanțe trenuleț”, care prevede că accizele la benzină și motorină se măresc cu 50% din creșterea prețurilor de consum de la 1 ianuarie și cu încă 50% de la 1 iulie 2024.
Deci, două scumpiri aproape sigure în 2024: una la început de an, una la mijlocul anului viitor
Noile accize din lista Guvernului arată astfel:
În Monitorul Prețurilor ,(instrument furnizat de Consiliul Concurenței), un litru de benzină standard costă, în București, 6,5 lei, cu mici diferențe de la o benzinărie la alta. Hotnews calculează prețul cu nou acciză și benzina standard ajunge să coste, de la 1 ianuarie, 6,79 lei/litru.
Motorina costă acum, tot în medie și tot în București, aproape 7 pe litru. Introducem acciza mărită în acest preț de referință și vom descoperi că, de la 1 ianuarie, când ne vom duce la benzinărie, vom putea da 7,26 lei pe litrul de motorină.
Accizele sunt impozitele indirecte, pe care le plătim în secunda în care cumpărăm. E ca și cum, la fiecare pachet de țigări pe care dăm bani, Guvernul ia din prima câteva țigarete pentru el. sau vă mai puteți imagina și așa (că tot vorbim despre carburanți): la fiecare plin făcut mașinii, parte din motorină și benzina cu care am alimentat e direct „partea Guvernului”. Sau, dintr-un espresso preferat pe care tocmai l-am comandat, vine Guvernul, își aranjează mustăcioara și zice „Dă și mie două guri!”. Până să zici da sau ba, le-a și sorbit.
La „dicțțonar fiscal”, definiția sună cam așa:
Acciza este un impozit indirect asupra consumului unor produse.
În Codul Fiscal românesc, produsele supuse accizelor se împart în: