ESENȚIAL | Motivarea CCR: De ce nu poate candida Călin Georgescu la prezidențiale

14 mart. 2025
441 afișări
ESENȚIAL | Motivarea CCR: De ce nu poate candida Călin Georgescu la prezidențiale
ESENȚIAL | Motivarea CCR: De ce nu poate candida Călin Georgescu la prezidențiale | Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Vineri, 14 martie, a fost publicată motivarea Curții Constituționale a României (CCR) în legătură cu respingerea contestațiilor depuse de Călin Georgescu și alți susținători ai lui, menținând, totodată, decizia Biroului Electoral Central de a-i refuza dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în luna mai 2025.

CCR explică de ce nu poate candida Călin Georgescu la prezidențiale

Amintim că, la data de 11 martie, CCR a decis ca Georgescu să fie scos definitiv din cursa pentru Cotroceni.

Curtea Constituțională a transmis vineri, 14 martie, către Monitorul Oficial, hotărârea prin care CCR a respins contestațiile formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a lui Călin Georgescu la cursa pentru Cotroceni.

De ce a decis CCR să refuze candidatura lui Georgescu. Principalele motive:

  • BEC a aplicat prevederile a două hotărâri anterioare ale CCR (nr. 2/2024 și nr. 32/2024), care au stabilit că anumite conduite și declarații ale candidaților pot fi incompatibile cu valorile constituționale.
  • Georgescu a fost implicat în nereguli în alegerile prezidențiale din 2024, ceea ce a dus la anularea acestuia. CCR a considerat că, implicit, această conduită îi afectează dreptul de a candida și în 2025.
  • Deși candidatul independent nu a fost condamnat penal, Curtea Constituțională a apreciat că declarațiile și acțiunile lui au fost contrare democrației și statului de drept.

Curtea subliniază că procesul electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 își are ca sursă de inițiere, organizare și desfășurare Hotărârea nr.32 din 6 decembrie 2024. Ca atare, chiar dacă este un nou proces electoral, acesta se înscrie în aceleași coordonate și aceeași paradigmă a asigurării succesiunii mandatului prezidențial dobândit în anul 2019. Prin urmare, Curtea a permis aplicarea directă de către BEC a Constituției numai pentru acest proces electoral desfășurat în circumstanțele excepționale determinate de anularea procesului electoral din anul 2024, a explicat instanța.

CCR trebuie să asigure menținerea echilibrului constituțional general

În cadrul procesului de alegere a Președintelui României din anul 2025, viața publică este marcată de o competiție politică efervescentă, context în care Curtea Constituțională, în exercitarea atribuțiilor și funcțiilor sale esențiale, trebuie să asigure menținerea echilibrului constituțional general, stabilitatea ordinii constituționale și pacificarea vieții publice, indiferent de intensitatea, fluctuațiile și variațiile procesului politic și electoral.

Pentru instituția contenciosului constituțional, exigențele și cerințele Legii fundamentale reprezintă reperul și sistemul referențial de legitimitate și validitate a acțiunilor din sfera vieții publice în coordonatele democrației constituționale. Actele jurisdicționale ale Curții Constituționale sunt și trebuie să fie expresia preeminenței dreptului și a domniei legii în scopul asigurării protecției cadrului constituțional, care se situează deasupra intereselor grupurilor de interese politice sau de altă natură din societatea românească în competiția lor pentru accederea la puterea politică instituționalizată, explică Președintele CCR, Marian Enache, într-un comunicat.

AICI este disponibil documentul transmis de reprezentanții CCR.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies