ESENȚIAL | Ministrul Educației a trimis Corpul de Control la școala Nicolae Titulescu și la Inspectoratul Școlar. Deca: Trebuie să avem toleranță zero pentru violența în școli

05 mart. 2024
184 Afișari
ESENȚIAL | Ministrul Educației a trimis Corpul de Control la școala Nicolae Titulescu și la Inspectoratul Școlar. Deca: Trebuie să avem toleranță zero pentru violența în școli
ESENȚIAL | Ministrul Educației a trimis Corpul de Control la școala Nicolae Titulescu și la Inspectoratul Școlar. Deca: Trebuie să avem toleranță zero pentru violența în școli. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Noi informații despre cazul de la școala Nicolae Titulescu din București, unde un băiețel ar fi fost agresat sexual în toaletă: Ministrul Educației a anunțat că a trimis Corpul de Control atât la unitatea de învățământ, cât și la Inspectoratul Școlar. Ligia Deca a spus că a aflat despre acest caz din presă, iar Ministerul Educației nu a fost notificat de școală sau de inspectorat.

Totodată, Deca a mai declarat că autoritățile trebuie să aibă toleranță zero pentru violența în școli.

Ministrul Educației a trimis Corpul de Control la școala Nicolae Titulescu și la Inspectoratul Școlar

Ligia Deca a oferit noi detalii, marți, 5 martie, despre cazul de la școala Nicolae Titulescu, unde un băiețel ar fi fost violat de două ori, în toaletă.

Ministrul Educației anunță că a trimis Corpul de Control al instituției pentru verificări:

Trebuie să avem toleranță zero pentru violența în școli. Una dintre principalele misiuni ale conducerii școlii este asigurarea unui climat de siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Imediat ce am fost notificați, am discutat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a avut control la fața locului, ne-a remis un raport în această dimineață. Am decis ca începând de astăzi să trimitem Corpul de Control al Ministerului Educației pentru a avea un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în așa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea și adresarea cazurilor de violență în școli sunt respectate, a transmis ministrul Educației, potrivit News.ro.

Deca a spus că raportul trimis de către Inspectoratul Școlar conține documente care s-au aflat la dispoziția echipei. A fost realizat rapid un raport pentru ca Ministerul Educației să aibă un prim răspuns.

Ministrul Educației spune că există o întreagă serie de constatări care țin de neinformarea unor entități care ar fi trebuit să fie anunțate despre aceste cazuri:

de exemplu Consiliul de Administrație al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență. De aceea, pentru a avea o imagine cât mai completă și cât mai profesionist documentată, am solicitat ca Corpul de Control al Ministerului Educației să meargă să facă un control acolo, atât la școală, cât și la inspectorat.

Ministerul Educației nu a fost anunțat de școală sau de inspectorat. Informațiile s-au aflat din presă.

„Vrem să vedem și ce s-a întâmplat din punctul de vedere al comunicării școlii cu alte entități”

Ligia Deca a mai fost întrebată cine minte în acest caz, Inspectoratul Școlar care declară că a primit o sesizare abia luni dimineață sau directoarea școlii Nicolae Titulescu care a declarat că inspectoratul a fost anunțat în momentul în care a avut loc primul caz de abuz.

Acest lucru va fi cercetat de Corpul de Control al Ministerului Educației. Vrem să vedem nu numai ce s-a întâmplat în școală, dar și ce s-a întâmplat din punctul de vedere al comunicării școlii cu alte entități care trebuie să fie responsabile, fie că este vorba despre școală, fie că este vorba despre Poliție, fie că este vorba de DGASPC sau alte entități.

Sesizările trebuie tratate cu seriozitate

Ministrul Educației a mai spus că orice sesizare privind un caz de violență în școală trebuie tratat cu seriozitate. Chiar dacă se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedura pentru prevenirea violenței în școală, procedură care era în vigoare în luna decembrie.

Dacă se constată că au fost încălcate procedurile, cei vinovați vor respecta rigorile legii:

Avem o procedură care vizează toate obligațiile conducerii școlii. De asemenea, avem Corpul de Control al Ministerului să vedem dacă a fost respectată procedura de către toate părțile implicate. Dacă constatăm că a fost încălcată procedura, cei responsabili vor respecta toate rigorile legii. Trebuie să avem zero toleranță pentru abateri pentru că siguranța copiilor în școală este primordială.

Te-ar mai putea interesa și: ESENȚIAL | Prima reacție a școlii Nicolae Titulescu, unde protestează părinții după ce un băiețel ar fi fost agresat sexual în toaletă. Plus inspectori în control

Cookies