ESENȚIAL | Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Pantelimon. 20 de pacienți de la ATI ar fi murit, în 3 zile, prin administrarea intenționat incorectă a unui medicament

11 apr. 2024
551 afișări
ESENȚIAL | Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Pantelimon. 20 de pacienți de la ATI ar fi murit, în 3 zile, prin administrarea intenționat incorectă a unui medicament
ESENȚIAL | Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Pantelimon. 20 de pacienți de la ATI ar fi murit în doar 3 zile, prin administrarea incorectă a unui medicament | Sursa foto: nquam Photos / George Călin

Ministerul Sănătăţii anunţă că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, după ce un asistent medical a reclamat  că 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament. Iar acestea nu sunt singurele acuzații.

La rândul său, directorul de îngrijiri  reclamă că este împiedicat să-şi desfăşoare activitatea, iar Ministerul Sănătății confirmă sesizările, într-un comunicat citat de News.ro:

În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate

Asistent: 20 de pacienți de la ATI au murit în doar 3 zile la Spitalul Pantelimon

Ministerul Sănătății mai anunță că managerul spitalului Pantelimon a fost informat, în scris, de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical (nenominalizat), care spune că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi murit 20 de pacienţi, prin administrarea incorectă a unui medicament:

Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii grave legate de siguranţa pacienţilor. Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate.

La Spitalul Sfântul Pantelimon din București, și parchetul a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul acestor 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control și a făcut anunțul după ce Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat intenționat doza de noradrenalină prescrisă pacienților.

Ce este noradrenalina, medicamentul invocat în gravele acuzații de la Spitalul Pantelimon

Noradrenalina este un hormon natural și un neurotransmițător cu rol esențial în corpul omenesc pentru răspunsul pe care organismul îl dă în situațiile extreme, de viață și de moarte, cunoscute și ca situațiile de tipul „fight or flight” („luptă sau fugi”)

Ca medicament, noradrenalina poate fi utilizat, pe termen scurt, pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale, sub supraveghere medicală.

Împreuna cu adrenalina, noradrenalina accelerează ritmului cardiac la primele semnale de pericol. Consecința imediată este creșterea cantității de sânge pompat de inima.

Un alt efect al noradrenalinei este îngustarea vaselor de sânge, lucru care duce la creșterea tensiunii arteriale. 

Fiecare dintre aceste lucruri reprezintă, de fapt, felul în care organismul capătă rezerve suplimentare de energie pentru a face față pericolului de moarte în care se află.

Cookies