ESENȚIAL | „Mașina cu Glugă din Nămeți”, model sezonier de autoturism observabil pe străzi din București și la 5 zile după ninsoare. Cât de mare e amenda dacă circuli așa

24 ian. 2024
913 afișări
ESENȚIAL |
ESENȚIAL | "Mașina cu Nămeți", model sezonier de autoturism pe care-l poți vedea pe străzi din București și la 5 zile după ninsoare. Cât de mare e amenda dacă circuli așa | Sursa foto: Ai parcat ca un bou București / Facebook

Au trecut ceva zile de la prima ninsoare serioasă din București din această iarnă, dar timpul, știm, e relativ, deci poate n-a fost de-ajuns pentru deszăpezit toate mașinile care ies la plimbare / treabă pe străzile din București.

Mașina cu Glugă din Nămeți, prin traficul din București

Drept urmare, nu-i chiar cea mai mare mirare să mai vezi circulând prin oraș, inclusiv a cincea zi după ninsori, câte o mașină ditai gluga de zăpadă, cum este autoturismul de față, surprins în trafic de un membru al comunității „Ai parcat ca un 🐂  București” în ziua marți, pe înserat. (🐂 = bou, da 😉).

Dar nu este, nici pe departe, singura, după cum putem observa și mai jo:

mașina glugă nămeți
Sursa foto: Ai parcat ca un 🐂  București / Facebook

Și mai e și autoturismul de mai jos, împovărat de zăpadă chiar și azi, când circulă relaxat prin București:

masina glugă zăpada
Sursa foto: Infotrafic București și Ilfov / Facebook

În zilele de după ninsoare, au fost multe dezbateri pe infinitul internet, în diferite comunități online din oraș unde se publicau imagini cu astfel de mașini care circulau prin București încărcate cu nămeți. Unii spuneau că nu-i mare scofală, atâta vreme cât și-a eliberat parbrizul + restul geamurilor, oglinzile, plus farurile și restul becurilor cu care e înzestrat un autoturism.

De ce e periculos să circuli cu mașina plină de nămeți

Dar adevărul real e că e chiar mare scofală: dacă pui frână bruscă și ai vreo 30 de kile (aprox) de zăpadă pe mașină, își amintești brusc cu funcționează inerția: aduce TOATĂ zăpada pe parbriz și, efectiv, orbești în trafic. Ceea ce nu reprezintă, nici pe departe, o situație ideală de siguranță în trafic.

Desigur, inerția fucționează și invers, la accelerat, când toată zăpada poate zbura de pe plafonul mașinii tale și poate ateriza pe parbrizul vreunui șofer (ori pieton) care are ghinionul să se afle în spate.

Și nu numai inerția poate genera pericole, ci și vreo rafală de vânt mai aprigă. Va picat vreodată pe parbriz zăpada necurățată de pa mașina unui co-participant la trafic? Neplăcut rău!

Și nu e ca la o bulgăreală amuzantă, doar că între mașini, deseori este vorba despre zăpadă înghețată, care poate căpăta formă de „placă tăioasă”.

Iar dacă aceste descrieri de scenarii posibile nu sunt îndeajuns de convingătoare, vom întoarce un pic privirea către aspectul legal al acestui aspect de iarnă. Iar aici, e simplu: șoferii care nu își deszăpezesc complet autoturismele după ninsori consistente pot fi opriți în trafic de polițiști și amendați. 

Codul Rutier actualizat rprevede ca toate mașinile să fie complet curățate de zăpadă atunci când se află în trafic. Cine umblă cu mașina cu glugă de zăpadă riscă de la 9 până la 20 de puncte amendă, iar amenzile sunt între 1.300 și 2.900 de lei. (Plătită pe loc e de 430 de lei)

Poate vrei să citești și:

Cookies