Peste 5.000 de angajați din Sănătate, membri ai Federației Solidaritatea Sanitară, sunt aşteptați, luni, la un protest în fața Guvernului, care continuă cu un marș pe Calea Victoriei, până în Piața Revoluției.
Protestatarii vor picheta Guvernul, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Palatului Parlamentului. Sindicaliștii din Sănătate cer, în primul rând, creșterea salariilor.
Printr-un comunicat citat de Agerpres, Federația Solidaritatea Sanitară anunță că revendicările angajaților din sănătate sunt sunt:
Sindicaliștii mai spun că protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei ordonanțe de urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, act normativ pe care îl consideră „o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților”, prin care „se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.”
Protestul angajaților din Sănătate se va desfășura după următoorul program:
Sindicaliștii acuză reprezentanții Guvernului că nu respectă dialogul social:
Ambilor miniștri le solicităm să-și îndeplinească obligațiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniștri le reproșăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfășurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecință ivirea unui OUG privind salarizarea care contravine total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării.
În ceea ce-i privește pe parlamentarii, sindicaliștii din Sănătate spun că vor să le atragă atenția că noua lege a salarizării trebuie să respecte negocierile cu partenerii sociali:
Aici (la Palatul Parlamentului, n. red.) solicităm parlamentarilor onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării și a OUG privind unele creșteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflației.
Sindicaliștii mai vor să le amintească „tuturor cetățenilor” că au fost și sunt în continuare „la datorie, pentru a le apăra sănătatea şi viața, meritând formele de recunoaștere corespunzătoare pentru asta. Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor și dăruirii acestor profesioniști.”