ESENȚIAL | Incredibilul caz al unui bărbat căruia un medic de la un spital din București i-a scos un plămân din greșeală. Judecătorii au decis că eroarea costă 150.000 euro

23 mai 2024
568 afișări
ESENȚIAL | Incredibilul caz al unui bărbat căruia un medic de la un spital din București i-a scos un plămân din greșeală. Judecătorii au decis că eroarea costă 150.000 euro
ESENȚIAL | Incredibilul caz al unui bărbat căruia un medic de la un spital din București i-a scos un plămân din greșeală. Judecătorii au decis că eroarea costă 150.000 euro | Sursă foto: Unsplash - Olga Guryanova

După un proces care s-a întins pe o durată de 9 ani, Teodor Mema, bărbatul al cărui plămân a fost scos din greșeală, a câștigat definitiv lupta cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Cu toate că unitatea medicală trebuie acum să-i plătească despăgubiri, managerul spitalului, Beatrice Mahler, spune că nu are banii necesari.

Unui bărbat i-a fost scos din greșeală un plămân la „Marius Nasta”

În anul 2015, doctorul Ioan Cordoș l-a operat pe Teodor Mema în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, de cancer la plămâni. La momentul respectiv, pacientul avea vârsta de 59 de ani.

Deși ar fi trebuit că pacientului să îi fie scoasă doar lobului stâng al plămânului drept, în timpul acestei intervenții, medicul a luat decizia de a extirpa tot plămânul.

O bucățică, așadar. În timpul operației însă, Cordoș a decis să-mi scoată tot plămânul! Iar eu am aflat la câteva zile după operație, de la o asistentă! Nici măcar n-am fost informat de așa ceva, nici eu, nici soția mea care a stat în permanență cu mine. 

Din păcate, în urma unor analize efectuate ulterior, s-a descoperit că bărbatul nu suferea cu adevărat de cancer, ci de tuberculoză (TBC), o afecțiune ce poate fi tratată.

După o luptă dusă în instanțe, în noiembrie 2023 s-a decis că spitalul este vinovat și că trebuie să plătească daune morale în valoare totală de 150.000 de euro. Teodor Mema a transmis, într-un interviu oferit publicației HotNews.ro, că se teme că va muri cu dreptatea în mână.

Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic. A trebuit chiar să mă mut din București. Mi-au zis medicii: Vrei să trăiești? Da. Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București.

A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort. Am crize de respirații, pic din picioare. Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude 10 etaje, încep să șuier, să fac urât. Mă sufoc. Am dureri. Am început să mă mai obișnuiesc cu ele…

Spitalul spune că nu are bani să plătească daunele

Chiar și după obținerea unei sentințe definitive, bărbatul se teme că nu va primi suma cuvenită, deoarece Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală spune că nu are bani.

În acest context, avocata bărbatului, a declarat pentru HotNews.ro că a demarat procedura de executare silită, pentru că Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” nu a plătit nici acum despăgubirile:

Deși, în România, cazurile de malpraxis se soluționează foarte greu, ba chiar cu caracter de excepție, chiar și atunci când există o sentință finală favorabilă, victimele sistemului medical nu-și găsesc dreptatea.

De ce? Nu sunt bani. Așa ni s-a spus, că Institutul nu are resurse să plătească cei 150.000 de euro. Am demarat procedura de executare silită. Dar Marius Nasta spune că nu are suficiente venituri proprii.

Managera spitalului, Beatrice Mahler, a fost contactată de HotNews.ro. Aceasta a transmis că, deși recunoaște decizia judecătorilor, nu poate achita integral daunele pentru că unitatea medicală ar rămâne fără medicamente și materiale sanitare.

Astfel că, soluția găsită de conducere Institutului este de a eșalona plata pe o perioadă de 3 sau 5 ani.

Cu toate astea, avocata domnului Mema a declarat că eșalonarea nu este o variată:

După o așteptare de 9 ani în instanță, e prea mult ca o persoană cu handicap, un caz social, să aștepte încă cinci ani.

Articolul integral realizat de HotNews.ro poate fi citit accesând link-ul de mai jos:

Cookies