ESENȚIAL |  În plin sezon de concedii, Podul Giurgiu-Ruse se închide două luni, iar pe Valea Oltului mai circulăm doar noaptea. Grindeanu zice că „vom avea rute alternative”

03 iul. 2024
1284 afișări
ESENȚIAL |  În plin sezon de concedii, Podul Giurgiu-Ruse se închide două luni, iar pe Valea Oltului mai circulăm doar noaptea. Grindeanu zice că
Sursa foto: Agerpres

Cel mai important punct de trecere între România și Bulgaria, Podul Prieteniei, se închide parțial începând de marți, 9 iulie. Se va circula pe o singură bandă de mers, din cauza lucrărilor de consolidare care se vor întinde pe 1,1 kilometri. Vor fi înlocuite elementele metalice din partea bulgară, precum și placa podului și pavajul de astfalt.

Autoritățile române spun că nu au avut sorți de izbândă la negocieri

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susțin că autoritățile române nu au fost de acord cu decizia. Directorul CNAIR, Cristian Pistol, spune că aceasta le aparține în totalitate autoritățile bulgare. Frații noștri de peste Dunăre nu vor să aștepte finalul sezonului estival pentru a-și consolida partea de pod.

„Am avut mai multe discuții cu partenerii bulgari. Dânșii consideră necesari ca să înceapă închiderea totală a părții administrate de ei din 9 iulie, dacă nu mă înșel, lucru care creează un mare inconvenient traficului de marfă și turistic care se realizează între România și Bulgaria. Am încercat să decalăm, să schimbăm perioada în care se va închide podul, dar partea bulgară nu a agreat o astfel de abordare”, a spus inițial Cristian Pistol.

Ulterior, s-a revenit asupra deciziei. Astfel, podul care leagă Giurgiu de Ruse se va închide doar pe o bandă timp de două luni, începând cu data de 9 iulie.

Cei care și-au planificat deja concediul în Bulgaria sau Grecia cu mașina vor avea mari bătăi de cap pe drum. Dacă nu vor să stea ore în șir în vama Giurgiu-Ruse, pot alege una dintre rutele ocolitoare. Acestea sunt podul de la Calafat-Vidin sau varianta cu bacul, de la Călărași.

Potrivit celor mai recente date, pe podul Giurgiu-Ruse trec în fiecare zi peste o mie de camioane și alte mii de autoturisme. În timpul perioadei de concedii de vară, aproximativ un milion de români folosesc această rută pentru a ajunge la mare în Bulgaria sau Grecia. Tocmai de aceea, reprezentanții bulgari ai turismului se tem de eventuale pierderi. Este foarte posibil ca cei care ar fi avut de gând să-și petreacă vacanța în țara vecină să aleagă altă destinație.

pod ruse giurgiu
Aglomerație pe Podul Prieteniei | Sursa: Agerpres

Și drumul spre munte va fi un coșmar vara asta

Nu putem să ne mai plângem că stăm ore în șir în coloană pe Valea Oltului și îndurăm canicula! Circulația pe această șosea esențială va fi închisă complet pe timp de zi, începând cu lunea viitoare, 8 iulie. Astfel, vom sta bară la bară pe timp de noapte, când mașinile pot traversa DN7. Motivul pentru închiderea Drumului Național sunt lucrările la autostrada Sibiu-Pitești. Însă ministrul Grindeanu spune că tot răul e spre bine.

Mă aştept la cunoscători care vor critica acest lucru, nu există altă variantă. Am încercat să găsim alte variante, vorbim de înălţimi foarte înalte, care ajung până la 70 de metri unde trebuie a fi tăiaţi aceşti arboi care riscă să ajungă pe carosabil şi să pună în pericol siguranţa circulaţiei. Repet, vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

valea oltului inchisa
Circulaía pe Valea Oltului se închide pe timpul zilei | Sursa: Agerpres

Ministrul promite că vor exista rute alternative pentru traficul de zi și că urmează să comunice care vor fi acestea. Circulația va fi permisă pe timp de noapte. În teorie, restricția va fi ridicată pe 9 august.

Te-ar mai putea interesa și:

Facem chetă să ne luăm elicoptere? În nord, șantierele M6 suspendă trei linii de tramvai, scurtează două de troleibuz și modifică trei trasee de autobuz. TPBI: Modificările, de sâmbătă

VIDEO | Jurnal de șantier pe Magistrala 6, metroul până la Otopeni. Metrorex anunță stadiul lucrărilor la stațiile care au umplut de restricții nordul Bucureștiului

 

Cookies