ESENȚIAL | Imposibilul care se poate: blocuri de 7 etaje în inima protejată a Bucureștiului, pe Ferdinand. PUZ de la Firea, autorizație de la Nicușor Dan

14 mart. 2025
996 afișări
ESENȚIAL | Imposibilul care se poate: blocuri de 7 etaje în inima protejată a Bucureștiului, pe Ferdinand. PUZ de la Firea, autorizație de la Nicușor Dan
ESENȚIAL | Imposibilul care se poate: blocuri de 7 etaje în inima protejată a Bucureștiului, pe Ferdinand. PUZ de la Firea, autorizație de la Nicușor Dan | Sursa foto colaj: Dreamstime, stc-partners

În inima protejată a Bucureștiului, pe Bulevardul Ferdinand, între Mătăsari și Pictor Ion Andreescu, se construiește un ansamblu rezidențial cu blocuri înalte de 7 etaje.

E o zonă a orașului cu clădiri vechi de peste o sută de ani, iar bucureștenii care trăiesc aici sunt revoltați: proiectul schimbă dramatic nu numai nu numai un spațiu istoric, ci și viețile lor de zi cu zi, scriu jurnaliștii de la site-ul de investigații Snoop.

Oamenii vorbesc despre impactul asupra traficului rutier deja aglomerat din zonă, despre poluarea tot mai ridicată, despre lumina din casele lor care va dispărea când blocurile se vor înălța, despre  riscul seismic și lipsa de spațiu verde. 

ESENȚIAL | Imposibilul care se poate: blocuri de 7 etaje în inima protejată a Bucureștiului, pe Ferdinand. PUZ de la Firea, autorizație de la Nicușor Dan
Sursa foto: stc-parners

Blocuri de 7 etaje pe Ferdinand, printre case de 100 de ani

Jurnaliștii Snoop amintesc că,  deși regulamentul impune restricții pentru păstrarea caracterului arhitectural, Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care permite această dezvoltare a fost aprobat în timpul administrației Firea. Un PUZ dat pe final de mandat.

Potrivit informațiilor de pe panoul de șantier, Primăria Capitalei a dat autorizația în luna iunie 2022 pentru proiectul imobiliar din Bd. Ferdinand 72-74-76-78.

Bulevardul Ferdinand este zonă protejată, cu case construite acum un secol, iar înălțimea maximă admisă este de 16 metri. Prin PUZ-ul aprobat, regimul de înălțime a crescut la 29 de metri.

Firea a a dat PUZ, Nicușor Dan a aprobat. „Eram obligat!”

Lucrările au început, însă, abia anul trecut, în mandatul lui Nicușor Dan, care a dat  autorizația de construire a ansamblului rezidențiale cu blocuri înalte pe Ferdinand a fost emisă de administrația Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei susține că nu a avut opțiunea de a o respinge, ba chiar că „era obligat” să facă asta, din cauză că documentația urbanistică fusese deja aprobată.

Suntem obligați să dăm. Conform legii, autorizația trebuie să respecte documentația de urbanism și atât timp cât documentația de urbanism prevede acești indicatori, nu am avut vreun motiv să nu-i dăm. Toată lumea știe acea decizie a Înaltei Curți care spune că primarul nu are voie să conteste în instanță PUZ-uri, orice fel de act emis de Consiliul General al Municipiului București, și am dat o autorizație conform PUZ-ului.

Citește, pe Snoop, ce spune dezvoltatorul imobiliar despre proiectul Quartier Ferdinand, dar detalii extrem de relevante despre impactul acestui ansamblu rezidențial cu blocuri de 7 etaje în inima protejată a Bucureștiului.

Citește și:

 

Cookies