Hanul Solacolu se află pe Calea Moșilor din București și a ajuns o ruină, însă acum primește, în sfârșit, primul tratament: încep lucrările de punere în siguranță a clădirii.
Amintim că, începând de duminică, 14 aprilie, tramvaiele liniei 21 vor circula pe un singur fir, la „paletă”, ca urmare a demarării lucrărilor pentru Hanul Solacolu.
Acum ceva timp, Hanul Solacolu a fost un simbol al luxului și al eleganței printre hanurile din Capitală, însă azi a ajuns să fie o ruină de pe Moșilor, care pune în pericol viața trecătorilor.
Încă din februarie 2024, Nicușor Dan anunța că în martie vor începe lucrările de conservare și protejare a Hanului Solacolu. Primarul Capitalei spunea acum două luni că AMMCCRS o să inițieze concursul de soluții pentru elaborarea temei de proiectare.
Abia după etapa de punere în siguranță a Hanului Solacolu vor începe lucrările de consolidare. Vor fi respectate elementele orginale ale clădirii monument istoric, potrivit avizului emis de Ministerul Culturii.
Hanul se află în Sectorul 2, pe Calea Moșilor nr. 134-134A și a fost construit de frații Solacolu în anul 1859.
Inițial, clădirea a fost prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, iar clădirea avea deschidere pe cea mai cunoscută stradă comercială a Capitalei: Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară.
Sâmbătă, 13 aprilie, pe Calea Moșilor se montează pieselor necesare pentru circulația alternativă ulterioară a tramvaielor pe un singur fir, ca urmare a demarării lucrărilor de consolidare a Hanului Solacolu.
TPBI anunță că, începând de duminică, 14 aprilie 2024, tramvaiele 21 vor circula pe un singur fir, la „paletă”, pe porțiunea de drum cuprinsă între intersecția Calea Moșilor/Strada Paleologu și intersecția Calea Moșilor/Bd. Carol.