Site-ul Primăriei Sectorului 5 a fost atacat cibernetic, hackerii au furat datele a aproximativ 200.000 de bucureșteni din Sectorul 5, iar angajații instituției au luat la mișto aceste negocieri, arată Buletin de București.
În acest moment, zeci de mii de bucureșteni din Sectorul 5 au datele personale date spre vânzare pe Dark Web. Hackerii au publicat câteva date furate, inclusiv discuții audio între angajați, unde se discută despre „lista de personal pentru parlamentare”.
Expertul în securitate cibernetică, Bogdan Albei, ce deține compania stop-ransomware.ro, a declarat pentru Buletin de București că sunt șanse mari ca, în următoarele zile, datele furate de la Sectorul 5 și publicate de hackeri pe Dark Web să fie făcute publice.
Prețul datelor furate a ajuns undeva la 50.000 de euro, unul extrem de mic pentru gruparea de atacatori cibernetici. Expertul în securitate cibernetică bănuiește că hackerii vor să se răzbune „pentru modul în care au fost tratați”.
Hackerii fac parte din gruparea RansomHub și au fost luați „peste picior” de angajați din cadrul Primăriei Sectorului 5 în momentul în care au început negocierile. Unul dintre angajați le-a spus infractorilor cibernetici că banii ceruți sunt pentru „o rețetă pentru clătite”.
Grupare are și înregistrări audio cu discuțiile angajaților. De exemplu, doi angajați au fost surprinși când vorbeau despre „lista suplimentară de personal pentru parlamentare”.
Printre datele publicate de hackeri, sunt informații personale ale angajaților Primăriei Sectorului 5.
Bogdan Albei se așteaptă ca datele celor 200.000 de bucureșteni din Sectorul 5 să fie publicate zilele următoare, iar consecințele vor fi majore.
În momentul în care aceste date personale (nume și prenume, numele părinților, adresa, CNP-ul și poză, adresa de mail și numărul de telefon) sunt „la vedere” există riscul de furt de identitate și fraude bancare.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis că nu are informații despre derularea unor negocieri între PS5 și hackeri.