ESENȚIAL | Greva STB, scenariu încă posibil. După ultima rundă de negocieri aflăm dacă va fi sau nu, din nou, haos total în traficul din București

14 sept. 2023
994 Afișari
ESENȚIAL | Greva STB, scenariu încă posibil. După ultima rundă de negocieri aflăm dacă va fi sau nu, din nou, haos total în traficul din București
ESENȚIAL | Greva STB, scenariu încă posibil. După ultima rundă de negocieri aflăm dacă va fi sau nu, din nou, haos total în traficul din București. Sursa foto: Facebook/ Sindicatul Transportatorilor din Bucuresti - STB

Greva STB încă este un scenariu posibil. Joi, 14 septembrie, are loc ultima rundă de negocieri între sindicaliștii STB și municipalitate pentru noul contract colectiv de muncă. Surse Gândul au transmis că, joi, sindicaliștii vor decide dacă vor declanșa conflictul colectiv de muncă.

Amintim că, la data de 31 august a expirat contractul colectiv de muncă la nivelul Societății de Transport București.

Greva STB, scenariu încă posibil

Conform surselor Gândul, Sindicatul Transportatorilor din București, principalul sindicat la nivelul STB, a notificat deja directorul general „cu privire la premizele declanșării unui conflict de muncă”.

Nu există, din partea conducerii STB, nicio intenție de a se rezolva problema, au transmis pentru Gândul, surse din interiorul Sindicatului STB.

Aceleași surse din interiorul Sindicatului Transportatorilor București au mai declarat că joi, 14 septembrie, va avea loc o nouă rundă pentru negociere între sindicaliști și municipalitate. După această discuție, sindicatul STB va decide dacă va declanșa conflictul colectiv de muncă.

Mai exact, sindicaliștii vor decide dacă vor notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) cu privire la un conflict colectiv de muncă, adică declanșarea grevei la nivelul STB.

Contractul colectiv de muncă de la nivelul STB a expirat la data de 31 august 2023, iar sindicaliștii vor majorări salariale, dar și sporuri, precum cel „de burduf”. Sporul „de burduf” este pentru șoferii STB care conduc autobuze articulate și pentru vatmanii STB care manevrează noile tramvaie Imperio, cu o lungime de 36 de metri.

Negocierile pentru noul contract colectiv de muncă au început încă din luna iulie, însă nici până în prezent, sindicatul nu a ajuns la un consens cu conducerea STB.

Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat de curând că angajații societății au „salarii extraordinare”, în comparație cu alte categorii. În luna aprilie 2023, salariul mediu net ar fi fost de 5.400 de lei.

Ultima grevă generală din STB a fost anul trecut, în iarnă, a durat 5 zile și a dat peste cap tot traficul din București.

Cookies