Greva de exces de zel de azi de la metrou este încă formă de protest la care recurg angajații Metrorex, de la Ordonanța Trenuleț încoace, act normativ care nu mai permite angajările, promovările și nici acordarea altor drepturi negociate în Contractul Colectiv de Muncă, înregistrat la începutul lunii decembrie a anului trecut.
În ultimele săptămâni, angajații Metrorex au pichetat sediul Guvernului, apoi au intrat în grevă japoneză, iar acum în cea de exces de zel, iar între timp unii dintre ei au intrat în concedii medicale.
Protestul de azi al angajaților companiei de transport public subteran din București fusese anunțată inițial pentru ziua de ieri, dar a fost amânată în ultimul moment.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că, pe durata protestului, angajații îndeplinesc cu scrupulozitate excesivă instrucțiunile de muncă, nimic în plus, nici măcar un șurub, atitudine care poate duce la blocaje într-o companie de simensiunea și complexitatea uneai ca Metrorex.
De exemplu, funcționarii de la poștă pot cântări fiecare plic și fiecare scrisoare, ca să verifice dacă valoarea timbrelor aplicate este corectă, iar asta mănâncă enorm timp și blochează funcționarea poștei.
Sindicaliștii de la metrou explicau că greva de exces de zel înseamnă că ești hiper atent la absolut tot ce trebuie să faci, verifici și dacă se respectă legislația cu privire la muncă, și la atribuțiile pe care le ai:
Dacă nu am două persoane cu care să fac lucrarea, cum spune la Instrucțiune, nu fac lucrarea. Nu am responsabilitățile cu trenul efectuate, nu ies cu trenul, chiar dacă mă roagă orice șef.
Sindicaliștii anunță că vor face și o reclamație la ITM, pentru că una din marile probleme provocate de Ordonanța Trenuleț este acutizarea lipsei de personal.
Liderul sindical Marian Artimon vorbește despre un deficit de personal de peste 900 de angajați. Spre exemplu, pe Magistrala Corporatiștilor sunt puțini angajați: mai mulți mecanici ar fi ieșit la pensie, iar aceștia nu au fost înlocuiți cu angajați noi.
În acest context complicat, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu are programată o întâlnire cu sindicatul de la metrou:. Între timp, aglomerația de dimineață de la metrou are parte, deja, de supliment. O bucureșteancă ne scrie că în stație la Obor era, pe la 7 și un pic, exact ca-n cutia de sardine. „Nicio șansă să urc în primul tren!”