ESENȚIAL | Dosarul 10 August: Tribunalul Militar decide azi dacă va fi judecat, după 6 ani de la violențele din Piața Victoriei. 312 oameni cer despăgubiri

18 iun. 2024
1512 afișări
ESENȚIAL | Dosarul 10 August: Tribunalul Militar decide azi dacă va fi judecat, după 6 ani de la violențele din Piața Victoriei. 312 oameni cer despăgubiri
ESENȚIAL | Dosarul 10 August: Tribunalul Militar decide azi dacă va fi judecat, după 6 ani de la violențele din Piața Victoriei. 312 oameni cer despăgubiri. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Militar București decide azi dacă va fi judecat sau nu Dosarul 10 August, după șase ani de la violențele din Piața Victoriei. 312 oameni sunt părți civile în dosar și cer despăgubiri.

Tribunalul Militar decide azi dacă va fi judecat Dosarul 10 August

În dosar sunt 16 inculpați, inclusiv persoane din conducerea Jandarmeriei.

Printre alții, este vorba de Cazan Laurențiu Valentin, în anul 2018 era adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), de Cucoș Gheorghe Sebastian, în 2018 era inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de Sindile Ionuț Cătălin, în 2018 era prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, dar și de alți ofițeri și subofițeri, potrivit observatornews.ro.

Potrivit procurorilor, la data de 10 august 2018, ora 23:11, cu ocazia protestului ce a avut loc în fața clădirii Guvernului din Piața Victoriei, colonelul Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, dar și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (circa 30.000 persoane), intervenție pe care mai apoi au și condus-o.

Tot potrivit procurorilor, faptele inculpaților au dus la următoarele consecințe: îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dar și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane.

„Jandarmii au acționat și împotriva manifestanților pașnici”

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anul trecut, într-un comunicat.

Amintim că, Dosarul 10 August a fost trimis în judecată anul trecut, la 5 ani de la violențele din Piața Victoriei din Capitală.

Parchetul a mai spus că, până la data de 1 august 2023, dintre cei care au fost răniți la protestul din Piața Victoriei, 312 s-au constituit părți civile în cauză. Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Tribunalul Militar București a primit rechizitoriul, însoțit de dosarul cauzei.

Ce s-a întâmplat la data de 10 August 2018

La data de 10 August 2018, zeci de mii de oameni s-au strâns în Piața Victoriei (mulți dintre ei veniți din toate colțurile Europei) pentru a protesta împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. Protestatarii au cerut eliminarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate.

În încercarea de a opri asaltul asupra justiției, românii au ieșit în stradă. Pe seară, jandarmii n-au mai ținut cont de nimic și au intervenit în forță, astfel încât să-i împrăștie pe manifestanți. Oamenii legii au intervenit cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade.

Mai exact, în urma cercetărilor, autoritățile au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies