ESENȚIAL | Documentul prin care Nicușor Dan e acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea la 17 ani nu a fost eliberat de CNSAS. „Suspiciuni privind autenticitatea”

04 iun. 2024
2021 afișări
ESENȚIAL | Documentul prin care Nicușor Dan e acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea la 17 ani nu a fost eliberat de CNSAS. „Suspiciuni privind autenticitatea”
Sursa foto: Agerpres

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a reacționat marți legat de apariția în spațiul public a unui document potrivit căruia primarul Municipiului București, Nicușor Dan, ar fi colaborat cu Securitatea pe când era elev, la 17 ani. Documentul a fost furnizat dintr-o zonă despre care media spune că este familiară Partidului Social Democrat. CNSAS a reacționat, spunând că acest document nu a fost eliberat de instituția în cauză.

Apar informații noi legate de documentul ajuns în spațiul public potrivit căruia Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea pe când avea vârsta de 17 ani, document furnizat de persoane care ar fi familiare PSD. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a declarat marți că nu a eliberat documentul în discuție, și că va face toate procedurile necesare în acest caz.

Apar date noi legate de documentul lui Nicușor Dan de colaborator cu Securitatea: „Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S”

Potrivit documentului ajuns în spațiul public, Nicușor Dan ar fi dat note informative despre colegii săi. Actul a fost furnizat presei de un om apropiat Partidului Social Democrat, are titlul „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” și este semnat de „Serviciul I – Securitatea Municipiului București – Ministerul de Interne”, conform Hotnews.

Documentul, calificat drept „Strict secret”, prevede faptul că Nicușor Dan Daniel ar fi fost recrutat de Securitate încă de dinainte de Olimpiada internațională de matematică din Cuba, care a avut loc în anul 1987. Actul în discuție spune, printre altele, că primarul Capitalei „a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurile de matematică” și că „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.

Nicușor Dan a declarat luni că nu a avut angajamente de colaborare cu Securitatea, și că CNSAS a publicat două adeverințe care atestă acest lucru, atât în 2012 cât și în 2017.

Ce a transmis C.N.S.A.S marți

Colegiul CNSAS a transmis faptul că acest document nu a fost eliberat de instituție și că se vor face demersurile necesare pentru a verifica autenticitatea sa.

„În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” ( 9-21 iulie
1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

  • Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;
  • Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;
  • Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege”

CITEȘTE ȘI

Cookies