ESENȚIAL | Detalii cumplite în dosarul „Morți suspecte la Sf. Pantelimon” Dr. „Doamna cu coasa” decidea ce pacienți sunt „de lăsat”, ca să elibereze paturi la ATI

09 aug. 2024
772 afișări
ESENȚIAL | Detalii cumplite în dosarul
ESENȚIAL | Detalii cumplite în dosarul "Morți suspecte la Sf. Pantelimon" Dr. „Doamna cu coasa” decidea ce pacienți sunt „de lăsat", ca să elibereze paturi la ATI | Sursa foto: Facebook/ Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

Au apărut informații halucinante din dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate era denumită de coelgi „doamna cu coasa”, spun procurorii. Aceasta ar fi avut un plan bine pus la punct de „eficientizare” a secției ATI. Ca să-l ducă la îndeplinire, le-ar fi redus pacienților dozele de noradrenalină în mod intenționat, pentru a le provoca decesul. Astfel elibera paturi din secția de Anestezie-Terapie Intensivă pentru a putea prelua alți pacienți din UPU.

Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei „doamna cu coasa”, începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI, se arată în referatul procurorilor.

Oamenii legii spun că medicii îi numeau pe unii pacienți „de lăsat”. Ar fi fost vorba despre o decizie discreționară, iar medicii le-ar fi redus drastic doza de noradrenalină celor care erau de multe zile internați în secție. Cele două doctorițe ar fi apreciat că aceștia nu mai au șanse de supraviețuire, spun procurorii. Asistenta a declarat că oamenii erau mutați în trei saloane despre care se știa că urmează să fie rapid eliberate, prin provocarea decesului pacienților.

În general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7, se arată în documentele de la Parchet.

Uneori, doctorițele s-ar fi mirat că pacienții „de lăsat” nu muriseră încă, spune una dintre martore. Aceste declarații sunt, însă, extrem de greu de dovedit.

Martora a menționat că între ea inculpată nu existau întotdeauna dialoguri, însă îi adresa din priviri întrebarea “De ce nu a murit?” sau “Nu e încă mort?”, martora răspunzând prin același limbaj non-verbal “Nimic încă.” Martora a arătat că o altă modalitate care duce la grăbirea decesului pacienților este aceea de a modifica parametri ventilatorului, au spus procurorii.

Medicii le-ar fi cerut asistenților să să scrie date false în fișele pacienților

Procurorii au analizat datele înregistrate de injectometre și au constatat scăderi bruște ale cantității de medicament care le era administrat pacienților în stare foarte gravă. Deși unul dintre protocoalele ATI prevede această practică, în fișa de observație a pacienților nu erau consemnate aceste modificări. Asistenta care a vorbit în fața procurorilor le-a spus că medicul îi cerea să completeze date false în foi și să administreze alte doze decât cele scrise.

Din compararea datelor stocate de injectomat cu cele înscrise în foaia de observație ale pacientului M rezultă că la două momente diferite, respectiv 26.03.2024, ora 16:45, și 04.04.2024, ora 13:17, RATA NORADRENALINEI ESTE SCĂZUTĂ BRUSC, de la 15 ml/h (în primul caz) și de la 20 ml/h (în al doilea caz), la valoarea de 1ml/h, fără ca aceste scăderi bruște să se regăsească în foaia de observație a pacientului, spun procurorii.

La un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata MM a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h, a declarat o asistentă.

Una dintre asistente ar fi resuscitat un pacient „de lăsat” și ar fi fost „certată” pentru asta

Potrivit referatului procurorilor, când se decidea că un pacient este „de lăsat”, nimeni nu mai avea voie să intervină asupra deciziei. Una dintre martore a dat detalii cutremurătoare despre una dintre turele pe care le-a lucrat la spitalul Sf. Pantelimon.

Una dintre asistente a mai arătat că în momentul în care dr. M a preluat salonul de la inculpata MM, cea din urmă i-a spus dr. M că pacientul din patul 2 este „DE LĂSAT” și să aducă din UPU un alt pacient […] De la preluare, până la ora 19:00, când martora a ieșit din tură, rata pacientului a mers în continuare cu 1ml/h. Tot până la ieșirea sa din tură, pacientul a mai instalat un stop cardiac (nemenționat în foaia de observație) pe care l-a resuscitat, iar când a informat-o pe dr. M despre stop și că l-a resuscitat, aceasta a întrebat-o de ce a făcut-o, în contextul în care pacientul era „de lăsat”, se arată în actele procurorilor.

Alt asistent le-a mărturisit oamenilor legii că a văzut-o pe una dintre doctorițe cum i-a înlocuit noradrenalina cu ser fiziologic unui pacient aflat în stare gravă. Apoi ar fi așteptat lângă patul acestuia, până a făcut stop cardio-respirator.

Inculpata MM a intrat pe salonul asistentului, a inspectat toți pacienții, iar martorul a văzut-o când a încărcat o seringă de 50 ml numai cu ser fiziologic, apoi a venit lângă patul pacientului unde se afla martorul și l-a dat pe martor la o parte, a scos seringa în care mai era noradrenalină și a înlocuit-o cu cea care conținea numai ser fiziologic […] După ce a montat seringa cu ser, inculpata a pornit injectomatul cu aceeași rată cu care i se administra anterior noradrenalina și a așteptat preț de câteva minute lângă patul pacientului. Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator, se arată în referatul procurorilor.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies