ESENȚIAL | De ce parcarea de 5 lei/ora din București costă, de fapt, cam 6,5. Prețul „corect” vine prin SMS, abia după ce ai plătit. Neregula cu care ne-am obișnuit

16 oct. 2023
9163 Afișari
ESENȚIAL | De ce parcarea de 5 lei/ora din București costă, de fapt, cam 6,5. Prețul „corect” vine prin SMS, abia după ce ai plătit. Neregula cu care ne-am obișnuit
ESENȚIAL | De ce parcarea de 5 lei/ora din București costă, de fapt, cam 6,5. Prețul „corect” vine prin SMS, abia după ce ai plătit. Neregula cu care ne-am obișnuit | Sursă foto: Facebook-Stelian Bujduveanu

Chiar dacă folosirea locurilor de parcare administrate de Primăria Municipiului București ar trebui să îi coste pe cetățeni 5 lei/oră, șoferii din oraș ajung să plătească mai mult, iar taxele sunt încasate în euro.

Pe panourile informative instalate în Capitală este menționat că cetățenii pot fi taxați suplimentar, în funcție de metoda de plată, însă această înștiințare este scrisă în partea de jos, cu litere mici.

Taxa de parcare de 5 lei din București costă, de fapt, 1,31 euro

Astăzi, 16 octombrie 2023, Daniel Cătălin Zamfir a publicat pe pagina sa de Facebook mesajul primit după achitarea taxei de parcare din București. Senatorul și-a arătat nemulțumirea fată de faptul că în loc să plătească 5 lei, așa cum este notat pe panourile informative, bucureștenii achită 1,31 euro (aproximativ echivalentul a 6,50 lei).

De când s-a introdus plata parcării în București prin aplicația primăriei, cetățenii sunt furați într-un mare fel. Prețul parcării e 5 lei.

După ce se plătește prin aplicație, se primește SMS că a fost debitat contul cu 1,31 euro!!!

În primul rând, de ce euro? În al doilea rând, de ce 31 eurocenți în plus? Ce reprezintă? TVA? În niciun caz, prețul de 5 lei pe ora include TVA. Comision de 31%?? Incredibil!

În același mesaj, Daniel Cătălin Zamfir a cerut ANPC să se sesizeze în această cauză.

Mesajul de confirmare a plății taxei de parcare
Mesajul de confirmare a plății taxei de parcare | Sursă foto: Facebook-Daniel Catalin Zamfir

Ce reprezintă diferența de preț

Chiar dacă pare că pe panouri nu este menționat nimic despre alte taxe ce ar putea fi aplicate șoferilor, undeva jos, scris cu litere mici se află următorul mesaj:

Achitarea serviciului de parcare prin operatorii de telefonie mobilă și aplicațiile partenere presupune acceptarea taxelor și tarifelor acestora în euro, la cursul valutar al fiecărui operator.

Asta înseamnă că cetățenii vor achita 5 lei, doar dacă plătesc parcarea angajaților din teren sau dacă folosesc aplicația Companiei Municipală Parking București.

Dacă folosesc plata prin SMS sau prin aplicații partenere, tarifele percepute sunt următoarele:

  • 1 oră – 1,31 euro,
  • 2 ore – 2,56 euro,
  • 3 ore – 3,87 euro,
  • 4 ore – 5,06 euro,
  • O zi – 7,74 euro.
Panoul pe care sunt afișate taxele de parcare
Panoul pe care sunt afișate taxele de parcare | Sursă foto: Facebook-Stelian Bujduveanu

Diferența de preț este reprezentată de comisioanele pe care le percepe compania de telefonie mobilă prin intermediul căreia a fost făcută plată prin SMS. Iată răspunsul oferit de Compania Municipală Parking București, pentru TVR:

Utilizarea oricărei opțiuni de plată ce implică aplicare de comisioane de către operatorul serviciului de plată respectiv, presupune acceptarea de către utilizatorul serviciului a comisioanelor aplicate, fapt menționat pe panourile de informare amplasate în parcajele publice operate de CMPB SA.

Referitor la plata prin SMS, costul achitat de utilizator este compus din tariful orar de parcare perceput și încasat de către CMPB SA, la care se adaugă comisioanele procesatorului de plăți prin SMS și ale operatorilor de telefonie mobila prin intermediul cărora se utilizează acest serviciu.

De altfel, aceasta metoda de plata este una larg folosită în plata diverselor servicii și taxe, că de exemplu plata taxei de drum (rovinieta), a biletelor de călătorie STB, a taxei de pod de la Fetești etc. În toate aceste exemple există același tip de diferențe între tarifele afișate și costurile finale pe factură telefonica.

Tot pentru TVR, Horia Constantinescu a declarat că, în opinia sa, șoferilor le-ar trebui comunicat prețul final pe care îl vor achita:

Oricare dintre componentele unui preț trebuie să fie inclus în cel final, tocmai pentru a nu da naștere unor situații discutabile în funcție de variația acestora, fie schimbul valutar, fie din alte condiții subiective ale operatorului economic.

Directorul ANPC a declarat și că tarifele ar trebui să fie afișat în lei, nu în euro.

Conform informațiilor de pe site-ul Băncii Naționale Române (BNR), pe teritoriul țării noastre, plățile trebuie să fie făcute doar în moneda națională, leul:

Încasările și plățile ce au loc pe teritoriul de plăți al României vor fi efectuate numai în moneda națională, LEUL, și unitatea sa divizionară centezimală, BANUL, cu excepția acelora altfel reglementate în mod expres de lege.

La finalul săptămânii trecute, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a transmis că a fost lansată o nouă versiune îmbunătățită a aplicației Parking București. În noua versiune sunt integrate toate sugestiile făcute de bucureșteni.

Cookies