ESENȚIAL: Cum îți poți amâna plata facturilor la utilități vreme de 6 luni. Care sunt condițiile

02 dec. 2021
501 Afișari
ESENȚIAL: Cum îți poți amâna plata facturilor la utilități vreme de 6 luni. Care sunt condițiile
ESENȚIAL: Cum îți poți amâna plata facturilor la utilități vreme de 6 luni. Care sunt condițiile

Persoanele care nu își mai pot plăti facturile la gaze și la curent, le pot amâna vreme de 6 luni de zile. Care sunt pașii de urmat pentru amânarea facturilor.

ESENȚIAL: Cum îți poți amâna plata facturilor la utilități vreme de 6 luni. Care sunt condițiile pentru a obține comensarea facturilor.

Cum îți poți amâna plata facturilor la utilități vreme de 6 luni

Timp de 6 luni, țara noastră a plafonat prețurile, iar statul oferă compesanții pentru facturile românilor, tocmai pentru ca oamenii să nu simtă această creștere uriașă a prețurilor. Dar, după această perioadă de jumătate de an, prețurile urmează să fie lăsate libere, moment în care ar urma să fie un alt șoc pentru populație.

Consumatorii vulnerabili își pot amâna plata facturilor la gaze și la curent. Aici vorbim despre facturile din perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022. Cine sunt consumatorii vulnerabili:

  • o persoană singură, care are venitul de până în 2.053 de lei;
  • o familie, care are venitul per membru de până în 1.386 de lei.

Recomandăm și: O nouă bancnotă intră în circulație de astăzi în România. Cum arată hârtia de 20 lei

Care sunt condițiile

În ce condiții se pot amâna facturile:

  • trebuie informat furnizorul de statutul de consumator vulnerabil și trebuie cerută amânarea plății facturilor;
  • trebuie să completați un formular la Primărie, despre sursele de venit și despre bunurile pe care le dețineți în locuință;
  • facturile la utilități pot fi amânate până în luna aprilie, inclusiv;
  • în următoarea perioadă de jumătate de an (6 luni) trebuie să ajungeți cu restanțele la zi.

Vinovați pentru creșterea uriașă a prețurilor de la gaze și curent din România sunt atât factorii externi, cât și liberalizarea pieței energiei și gazelor care a fost făcută într-un mod haotic, iar acest lucru îl recunoaște chiar Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Recomandăm și: Cât durează să achiți un apartament în București, în comparație cu alte orașe europene. În Praga sau Budapesta plătești mai repede, ținând cont că salariile sunt mai mari

În momentul în care nu se vor mai aplica aceste ajutoare date de Guvernul României, oamenii vor fi nevoiți să plătească facturile, aliniate cu țările din Uniunea Europeană. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care veniturile românilor au rămas printre cele mai mici din Europa.

„Nicăieri în lume nu există asemenea creştere. Şi nicăieri nu este o situaţie ca la noi cu media avuţiei, care este cu mult sub media europeană”, a spus Adrian Vasilescu, consilerul guvernatorului BNR, potrivit antena3.ro.

Cookies