ESENȚIAL | Ciolacu promite că salariile muzeografilor vor crește săptămâna viitoare. „Dacă protestul continuă, sâmbătă noaptea sunt la Antipa”

16 mai 2024
244 afișări
ESENȚIAL | Ciolacu promite că salariile muzeografilor vor crește săptămâna viitoare.
ESENȚIAL | Ciolacu promite că salariile muzeografilor vor crește săptămâna viitoare. "Dacă protestul continuă, sâmbătă noaptea sunt la Antipa" | Agerpres

Marcel Ciolacu a anunțat joi, înainte de ședința de Guvern, că salariile muzeografilor vor crește de săptămâna viitoare, printr-o ordonanță de urgență. Premierul a transmis și că spera ca „Noaptea Muzeelor” să se desfășoare cu participarea tuturor instituțiilor.

Însă, daca greva va avea loc, premierul a transmis că va merge la „Antipa” sâmbătă seară.

Ciolacu vrea ca toate muzeele să ia parte la „Noaptea Muzeelor”

După ce mai multe muzee din Capitală au anunțat că nu au în plan să ia parte la ediția de anul acesta din „Noaptea Muzeelor”, Marcel Ciolacu discutat, în timpul ședinței de guvern de joi (16 mai 2024), despre creșterea salariilor.

Premierul a transmis că propunerile aduse de Ministerului Culturii au fost discutate astăzi. Cu toate astea, este necesară o confirmare din parte Ministerului Finanțelor, astfel încât să se poată pregăti un act legislativ:

Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și putem pregăti actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare.

Premierul a transmis și că, în aceste condiții, crede că angajații muzeelor vor renunța la greva de sâmbătă:

Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga listă a muzeelor deschisă publicului.

Patru mari muzee anunță că nu iau parte la evenimentul de sâmbătă

În București, 4 muzee au anunțat că nu vor deschide porțile instituțiilor pentru public în noaptea de sâmbătă, 18 mai 2024. Acestea au transmis că se vor alătura protestului inițiat de sindicatul „CulturMedia”.

În cadrul acestui protest, oamenii cer ca salariile să le fie majorate cu 20%. Conform HotNews.ro, la nivel național, circa 80% dintre instituțiile de cultură ce erau în mod normal parte din „Noaptea Muzeelor” au ales să se alăture protestului.

Este vorba despre instituții aflate în București și în 26 de județe din România. Muzeele din Capitală care nu sunt parte a evenimentului din acest an sunt:

  • Muzeul Național de Istorie a României,
  • Muzeul Municipiului București,
  • Muzeul Național de Artă,
  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Luis Popa, Directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a declarat următoarele pentru HotNews.ro:

Dacă ar fi la modul ideal, ar fi grozav dacă măcar o parte din public ar fi alături de noi în încercarea aceasta de a convinge Guvernul că muzeele merită să fie tratate cu respect și salariații din muzee merită să fie plătiți onorabil.

Acesta a mai povestit și că, în unul dintre cele mai îndrăgite muzee din Capitală, există persoane care au studii superioare, însă câștigă mai puțin de 3.000 de lei pe lună:

Nu este firesc. Este cu atât mai puțin firesc cu cât, de la începutul anului, salariații din muzeele din universități sunt plătiți mai onorabil și atunci sigur că nemulțumirea colegilor mei este maximă. Iar eu sunt alături de ei și pentru că pentru mine, ca director, este foarte complicat să gestionez o astfel de situație, să păstrez colectivul intact. Am colegi care în ultima vreme au plecat în alte domenii de activitate, tocmai din cauza salarizării. Deci, cu toții, salariați, directori, public, avem interesul să convingem Guvernul să deblocheze acea ordonanță pe care Ministerul Culturii a inițiat-o și care ar trebui să corecteze un pic această situație financiară.

Luis Popa a menționat și că acest moment din an, „Noaptea Muzeelor”, este cel în care aceste instituții au cea mai mare vizibilitate. Astfel că, este logic ca momentul să fie utilizat pentru a atrage atenția asupra problemelor.

Citește articolul complet:

Cookies