ESENȚIAL | Centura Verde București-Ilfov, votată de Senat. În noul Cod Silvic intră și accesul liber în pădure pentru recreere, și protejarea arborilor remarcabili

29 apr. 2024
4712 afișări
ESENȚIAL | Centura Verde București-Ilfov, votată de Senat. În noul Cod Silvic intră și accesul liber în pădure pentru recreere, și protejarea arborilor remarcabili
ESENȚIAL | Centura Verde București-Ilfov, votată de Senat. E în noul Cod Silvic cu tot cu accesul liber în pădure pentru recreere și protejarea arborilor remarcabili | Sursa foto: Alex Găvan/centuraverde.ro

Centura Verde București-Ilfov, al cărei rost este acela de a protejeja populația din București și zonele limitrofe de efectele poluării. a fost adoptată aproape cu unanimitate de Senat. 

Cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă și trei abțineri, Centura Verde intră, prin amendamente, în noul Cod Silvic.

Senatul a mai votat și pentru accesul liber în pădure pentru recreere – subiect care a stârnit  dezbateri aprinse în spațiul public în ultima jumătate de an și pentru care platforma civică a militat intens, dar și pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din  Fondul Forestier Național.

„Împreună pentru Centura Verde”, unul dintre cele mai importante proiecte de mediu pentru București

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o  puternică componentă socială și antipoluare, dar și cu o misiune de diminuare efectelor schimbărilor climatice.

Inițiatorii sunt convinși că astfel de soluții de prezervare a pădurilor din jurul orașului sunt esențiale nu numai pentru București:

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul  Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice,  reunite într-un demers apolitic, sub umbrela Platformei Civice «Împreună pentru Centura  Verde» și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și  a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul, în șapte  puncte, conține amendamentele la noul cod silvic și care sunt menite să protejeze pădurile din  Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru  alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județul Ilfov, dar și la cea din restul țării. Printre acestea, se află „realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT.

ONG-ul face un nou apel la președintele PSD, Marcel Ciolacu, să semneze Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid care nu a semnat documentul. Până acum, au făcut acest lucru președinții de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), cât și de primarul capitalei, Nicușor Dan, și de Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Cookies