ESENȚIAL | CCR: Autorizația de construire e validă chiar dacă PUZ-ul este anulat. Hotărârea ar putea schimba cursul proiectelor imobiliare din București, blocate chiar de Nicușor Dan

10 apr. 2025
9505 afișări
ESENȚIAL | CCR: Autorizația de construire e validă chiar dacă PUZ-ul este anulat. Hotărârea ar putea schimba cursul proiectelor imobiliare din București, blocate chiar de Nicușor Dan
ESENȚIAL | CCR: Autorizația de construire e validă chiar dacă PUZ-ul este anulat. Hotărârea ar putea schimba cursul proiectelor imobiliare din București, blocate chiar de Nicușor Dan. Sursa foto: Nicușor Dan/Facebook

Curtea Constituțională a României a transmis o decizie importantă pentru activitatea dezvoltatorilor imobiliari și de interes pentru Primăria Generală a Capitalei. CCR a decis că autorizația de construire în Capitală, și nu numai, rămâne valabilă, chiar și în condițiile în care PUZ-ul de fezabilitate a fost anulat.

CCR decide că autorizația de construire e valabilă și fără PUZ aprobat

Nicușor Dan și dezvoltatorii imobiliari au avut mereu un război, mai mult sau mai puțin declarat. Astăzi, Curtea Constituțională a României intervine în acest duel din Capitală, dând o decizie favorabilă dezvoltatorilor imobiliari.

Compania One United Properties anunță că instituția juridică națională a declarat neconstituțională hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 10/2015, care permitea anularea autorizațiilor de construire aflate în litigiu, în cazul în care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent era anulat, scrie Economica. Potrivit CCR, aceasta contrazicea prevederile art. 23 din Legea nr. 554/2004, care stipulează că anularea unui PUZ produce efecte doar pentru viitor.

În urma acestei decizii, regula inițială este restabilită: odată emisă legal, o autorizație de construire rămâne valabilă chiar dacă PUZ-ul pe baza căruia a fost emisă este ulterior anulat. Prin urmare, decizia CCR confirmă că anularea PUZ-ului nu afectează autorizațiile existente, indiferent dacă acestea sunt contestate în instanță. Aceasta decizie reafirmă protecția juridică a drepturilor deja dobândite prin acte administrative, se arată în anunțul One United Properties, scrie Economica.

Nicușor Dan vs. dezvoltatorii imobiliari

Primarul General al Capitalei s-a împotrivit mai multor șantiere deschise de One United, considerându-le ilegale. Între cei doi participanți, s-a pornit un conflict privind aprobarea lucrărilor pentru mai multe proiecte. În luna septembrie anul trecut, mărul discordiei era autorizația pentru legală pentru One Lake District, pe care dezvoltatorul imobiliar o primise de la Primăria Sectorului 2. Dar pe care Primarul General o anulase.

Proiectul la care facem referire este șantierul de pe strada Gherghiței 9A, pe amplasamentul fostei Fabrici de Cărămidă Fundeni, dezafectată în urmă cu mai bine de 20 de ani. La momentul din septembrie, reprezentanții One au spus că a fost depusă autorizația (175813/22.09.2023) pentru eliminarea unui bloc (ce a fost deja autorizat, dar nu a fost construit) și construirea în locul acestuia a unei grădinițe și a unei școli, din bugetul dezvoltatorului.

Nicușor Dan s-a împotrivit construirii imobilului propus de One United din motive de logistică a traficului rutier.

Astfel, ca aceste noi locuințe să poată fi folosite șoseaua din București trebuie spartă pe o distanță de 10 km, iar traficul rutier este afectat semnificativ.

Primarul Capitalei spusese că autorizația de construire emisă de primarul Sectorului 2 în anul 2023, care se bazează pe PUZ Sector 2, nu este validă pentru că la acel moment PUZ-ul Sectorului 2 era suspendat.

Te-ar mai putea interesa:

Țineți minte campania la locale, când politicienii ne promiteau (iar) canalul București-Dunăre și port la Unirii, să luăm vaporașul până la Mamaia? Nu umflați colacul încă, se amână!

Cookies