Poate le-ați văzut deja agățate prin oraș, sunt luminițele de Crăciun, pe care Primăria Capitalei s-a apucat să le monteze prin București încă de pe la începutul lunii.
Anul acesta, trăim sărbători de iarnă preelectorale, iar acest fapt transformă spectaculos mizele, așa că avem de-a face cu o întrecere nebunească între primăriile de Sector și Primăria Generală: care are cel mai frumos târg de Crăciun, care deschide primul târgul, care ține târgul deschis cea mai lungă perioadă, care are cele mai sclipitoare luminițe festive, care are cele mai șmechere concerte, care aprinde primul beculețele…
Acestea fiind spuse, vine acum întrebarea
Pentru sezonul de iarnă și de sărbători 2023-2024, primarul general Nicușor Dan ne-a anunțat că că toate artele principale din București vor fi clipi, sclipi și străluci ca în Țara lui Moș Crăciun, iar de aprins, luminițele se vor aprinde pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.
Hotnews s-a uitat la banii dați pe luminițele de Crăciun în toate marile orașe din țară, iar concluzia este că, în acest an, cel mai mult plătește pe ele Primăria Capitalei. Este vorba despre aproximativ 5,3 milioane lei. Acesta este doar bugetul PMB; separat, Primăriile de Sectoare au bugetele lor pentru împodobirea parcurilor și a unor bulevarde.
Revenind la PMB: pentru iluminatul public festiv, Primăria Capitalei, scrie Hotnews, încheiat două contracte:
Pe locul doi în întrecerea pe orașe cu a luminițelor de Crăciun este Constanța, pe 3 este Oradea, pe 4 e Craiova, iar pe locul 5 e Timișoara.
În iarna 2020-2021, prima cu Nicușor Dan primar general, lucrurile au erau oricum foarte complicate pandemic, așa că nu punem la socoteală.
Dar, un an mai târziu, când planeta s-a mai relaxat (cu tot cu București), problema târgului și luminițelor de Crăciun de pe străzi nu mai era una de siguranță sanitară, era una exclusiv financiară: „Bani cheltuiți aiurea”, spunea Nicușor Dan.
Cu luni înainte pregătea bucureștenii pentru sărbători de iarnă… sobre, austere, mai fără luminițe:
Foarte puţine (luminițe, n.red.), pentru că este mult mai important să alocăm banii pentru acele chestiuni serioase care să diminueze traficul, să diminueze poluarea, să crească confortul în ceea ce priveşte încălzirea.
De la această declarație din 2021 au trecut anii (cei în care importante erau „chestiunile serioase care să diminueze traficul și poluarea” și „creșterea confortului în ceea ce privește încălzirea”) și, iată-ne, mult post pandemic și foarte preelectoral într-un București cu promise veselie și strălucire de sărbători de iarnă.
Ne vedem pe 30, la aprins de luminițe de Crăciun?😜