ESENȚIAL | Când se dă drumul la căldură în București. Directorul ELCEN a făcut anunțul: „Suntem pregătiți”

27 oct. 2023
3958 Afișari
ESENȚIAL | Când se dă drumul la căldură în București. Directorul ELCEN a făcut anunțul: „Suntem pregătiți”
ESENȚIAL | Când se dă drumul la căldură în București. Directorul ELCEN a făcut anunțul: „Suntem pregătiți”. Imagine simbol: Freepik

Anii trecuți, pe vremea asta, oamenii chiar întrebau „când se dă drumul la căldură în București”, însă acum, în Capitală, avem temperaturi de vară și încă nu avem nevoie de calorifere calde. Cu toate acestea, directorul general al ELCEN a anunțat când vor primi căldură locuitorii Capitalei.

Claudiu Crețu: „În această iarnă va fi mai bine decât iarna trecută”.

Directorul ELCEN a spus când se dă drumul la căldură în București

În ultimii doi ani s-au realizat mai multe lucrări pentru stabilizarea sistemului de termoficare din București. Datorită acestor lucrări, în acest sezon rece, bucureștenii vor avea apă caldă și căldură.

Directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a declarat, vineri, 27 octombrie 2023, că sistemul de termoficare va fi pornit în luna noiembrie.

Răspunsul este foarte clar: da. Vom avea apă caldă şi căldură, pentru că, în urma lucrărilor din ultimii doi ani, sistemul de termoficare s-a mai stabilizat, funcţionează în parametri mai siguri, iar în acest moment ne concentrăm pe partea de investiţii, ne concentrăm să modernizăm acest sistem. Am trecut în ultimele două, trei ierni printr-o perioadă critică, o perioadă în care timp de mai multe zile anumite cartiere, sute de blocuri aveau probleme, spune Claudiu Crețu, potrivit Agerpres.

Vremea prietenoasă din octombrie a ajutat la continuarea șantierelor

Directorul ELCEN spune că iarna aceasta va fi mai bine decât iernile trecute și recunoaște că vremea prietenoasă din luna octombrie a dus la continuarea șantierelor:

În această iarnă va fi mai bine decât iarna trecută. Va fi mai bine decât iernile trecute, pentru că sunt şantiere în Bucureşti, se lucrează pe modernizări de conducte. Au început şi fondurile europene. Ca urmare, ne aşteptăm în această iarnă la o funcţionare mai bună. Într-adevăr, ne ajută foarte mult şi vremea. Această lună octombrie caldă, pe care ne-am dorit-o foarte mult, a însemnat continuarea şantierelor.

„Suntem pregătiți”

Astfel, la începutul lunii noiembrie va fi pornit sistemul de termoficare din București:

Suntem pregătiți, conform prognozei, undeva la începutul lunii noiembrie să pornim sistemul de termoficare, a declarat Claudiu Crețu, în cadrul unei conferințe cu tema „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic național”, organizată de Focus Energetic.

Directorul Electrocentrale București a mai spus că, întotdeauna la pornirea acestui sistem, care nu are flexibilitate, apar tot felul de probleme inerente și în primele zile, până se echilibrează, este posibil să existe sincope. Mai exact, furnizarea să nu se poată realiza în parametri la toate blocurile, deoarece presiunile încă sunt scăzute și în momentul în care se încarcă sistemul mai pot apărea unele avarii.

Dar estimăm ca în decurs de o săptămână, maximum două, undeva la 15 noiembrie, sistemul să fie cât se poate de viabil și să putem funcționa iarna aceasta. Probleme punctuale poate vor mai fi, dar din acest punct de vedere va fi mai bine, a declarat directorul ELCEN.

Crețu a mai declarat că, pe partea de combustibil, respectiv aprovizionarea cu gaze, există contracte încheiate, lucrurile fiind clare. A mai spus și că ELCEN stă „binișor” în ceea ce privește banii: Primăria Capitalei a plătit 400 de milioane de lei din datoria pe care o avea.

Cookies