De câteva săptămâni, problema Planșeului de la Unirii e dominată de conflictul dintre primarul general Nicușor Dan și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Băluță declară constant că degradarea vechiului pod peste Dâmbovița este periculos de avansată și că începerea lucrărilor și la Parcul Unirii, și la Pasajul Unirii, este o urgență absolută pentru siguranța publică, în vreme ce Nicușor Dan spune că oamenii nu sunt în pericol dacă trec prin Piața Unirii și că “din expertiză nu rezultă nici măcar că planșeul e în stare critică.”
Pe 30 septembrie, în toiul disputei, Nicușor Dan declara:
Există niște ingineri de structuri care dau punctaje și punctajele pe care le-au dat într-un instrument care se numește expertiză tehnică nu rezultă nici măcar că este în stare critică. În momentul în care o să vină un inginer de structură și o să spună că acest planșeu este critic și este în pericol de prăbușire o să dăm o autorizație în regim de urgență. Până când nu există o astfel de expertiză, și nu există în momentul actual, o să-i dăm autorizația în regim normal. A fost, într-adevăr, o practică greșită la toate autoritățile locale, la toate cele 7 primării din București, când erau lucrări publice, de a da autorizație în regim de urgență și s-a dovedit un fiasco.
Peste weekend, lucrurile s-au precipitat spectaculos: în absența autorizației emise de PMB, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a eliberat autorizația necesară începerii lucrărilor. Iar, în această dimineață, Primăria Sectorului 4 a anunțat că lucrările la Planșeul Unirii au început; zona parcului Unirii a fost împrejmuită cu mash-uri care anunță șantierul.
Gândul publică azi o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București ( este vorba despre hotărârea privind realizarea unui parteneriat între PMB, prin Administrația Strazilor, și Primăria Sectorului 4, în vederea finanțării și derulării lucrărilor de reabilitarea și consolidare a obiectivelor: Pasajul Unirii, Pod Planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente, care asigură funcționalitatea și exploatarea în siguranță a acestora).
În documentul semnat atunci, în 2022, de primarul general Nicușor Dan, situația de la Planșeul Unirii este considerată una de urgență, „care nu mai suportă amânare”:
(…) s-a constatat că, în anii trecuți, Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii, cât și Pod Planșeu Unirii, constantându-se grave probleme structurale, care necesită ample lucrări de reabilitare și consolidare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, care nu poate fi amânat.