ESENȚIAL | Audieri în cazul zecilor de morți suspecte de la Spitalul Pantelimon, la ATI. Patru anchete sunt deja în desfășurare aici

12 apr. 2024
688 afișări
ESENȚIAL | Audieri în cazul zecilor de morți suspecte de la Spitalul Pantelimon, la ATI. Patru anchete sunt deja în desfășurare aici
ESENȚIAL | Audieri în cazul zecilor de morți suspecte de la Spitalul Pantelimon, la ATI. Patru anchete sunt deja în desfășurare aici | Sursa foto: nquam Photos / George Călin

Au fost începute audierile în dosarul penal ce a fost deschis în urma acuzațiilor privind un val de morți suspecte Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Acestea au fost făcute de către un asistent medical, care susține că 20 de persoane au decedat după ce le-a fost administrată o doza mai mică de Noradrenalină.

Audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon

Vineri, 12 aprilie 2024, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București a anunțat că audierile în această cauză au fost începute, la ora 09:00, la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei. Declarația lui Alexandru Anghel a fost dată pentru HotNews.ro.

Conform aceleiași surse, mai multe asistente din cadrul unității medicale au fost chemate pentru a da declarații.

Tot în cursul acestei zile, o echipa a Corpului de Control urmează să ajungă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Această echipă va fi însoțită și de un reprezentant al Colegiului Medicilor București.

Astfel că, la acest moment, au loc concomitent 4 anchete:

  • Cea demarată de Parchetului Tribunalului București,
  • Cea demarată de Ministerului Sănătății (Corpul de Control),
  • Cea demarată de Colegiului Medicilor București – s-a autosesizat.
  • Cea demarată de conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon.

În urma sesizărilor făcute de un asistent, Parchetul a deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de omor. Conform declarației date de Alexandru Anghel pentru HotNews.ro, sesizarea a fost primită de e-mail, procurorii luând apoi legătura cu persoana respectivă.

Persoana respectivă a spus că în perioada 4-7 aprilie, 20 de persoane ar fi murit pe Secția ATI a Spitalului Pantelimon. Motivul deceselor ar fi fost reducerea dozei de Noradrenalină prescrise inițial.

Conform unor surse ale A3 CNN, anchetatorii iau in calcul dezgroparea morților de la ATI pentru efectuarea unor autopsii.

Alexandrul Rafila, ministrul Sănătății a declarat că nu pot fi trase concluzii pripite la acest moment:

Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul.

Deocamdată discutăm doar despre o sesizare, nu despre o situație care se și întâmplă în realitate

Corpul de control al ministrului va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor să meargă acolo cu echipa. În plus, s-a dispus o anchetă internă. Până în momentul de față nu putem avea niciun comentariu (..) O astfel de sesizare în care nu avem nici numele persoanei care a făcut această sesizare.. nu putem face altceva decât să investigăm.

Managerul spitalului, Bogdan Socea, a oferi și el o reacție în urma acuzațiilor. Acesta a declara joi, 11 aprilie 2024, că în ultimele 3 zile au fost înregistrate 19 decese pe secția ATI. Cu toate astea, nici un medic a reclamat nimic suspect, pacienții decedați având mai multe afecțiuni.

Comisia medicală constituită de unitatea medicală urmează să verifice acuzațiile respective.

Informațiile au ajuns la suprafață în urma unei anchete realizate de Cetățeanul.net. Aceasta poate fi citită integral AICI.

Cookies