Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță o investiție majoră pentru sistemul de termoficare din București. Este vorba despre un proiect modern care vizează furnizarea căldurii și a apei calde pentru locuitorii din cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică.
Titan Power SA se va ocupa de implementarea proiectului „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” pe terenul CET Titan din București, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.
Această centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât și amestecuri cu hidrogen. Acest lucru va oferi cea mai modernă și automatizată soluție pentru sistemul de termoficare din Capitală.
Pentru proiectul „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” au fost deja parcurse mai multe etape, precum:
Titan Power a început faza de autorizare a lucrărilor de demolare și construcție pentru pregătirea achiziționării lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan București.
Ministrul Energiei spune că este prima investiție majoră făcută în ultimii 15 ani în vederea producerii agentului termic în București.
Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică.
Sebastian Burduja spune, pe Facebook, că investițiile făcute de Ministerul Energiei nu sunt suficiente. Efectele acestora se vor simți doar atunci când Primăria Capitalei va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care este livrat agentul termic. Încă există pierderi foarte mari în sistem, iar acest lucru înseamnă cheltuieli mari la întreținere pentru bucureșteni.
Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investițiile care țin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru București. Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023.
Nu este însă suficient, iar efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei.
În ultimii 3 ani, doar 2 kilometri de rețea au fost reabilitați prin fonduri europene în București.
Ministrul Energiei vorbește și despre folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Capitalei.
Lucrăm și la alte proiecte la Ministerul Energiei și ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție.
Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026.
Te-ar mai putea interesa și: