ESENȚIAL | Afacerea „Primăria”: 11 contracte de 1,9 milioane de lei, fragmentate și atribuite de PS5 fără licitație. S-a întâmplat în mai puțin de 3 ore (HotNews)

17 mai 2024
3206 afișări
ESENȚIAL | Afacerea
ESENȚIAL | Afacerea "Primăria": 11 contracte de 1,9 milioane de lei, fragmentate și atribuite de PS5 fără licitație. S-a întâmplat în mai puțin de 3 ore (HotNews) Sursa foto: Cristian Popescu Piedone/Facebook

Primăria Sectorului 5 a atribuit către firma Geca Impex PM, la data de 30 aprilie 2024, în mai puțin de trei ore, 11 contracte de aproape 1,9 milioane de lei.

Primăria condusă de Piedone a cumpărat leagăne, balansoare, mobilier urban, mai multe echipamente de fitness și lucrări de reparație la terenurile de sport, arată o investigație HotNews.

Primăria Sectorului 5: 11 contracte de 1,9 milioane de lei, fragmentate și atribuite fără licitație

Metoda fragmentării contractelor de valoare mare în mai multe contracte care să poată fi atribuite direct, spune HotNews.

Pe 29 și 30 aprilie, Primăria Sectorului 5 a publicat 11 anunțuri în sistemul de achiziții publice. Anunțurile erau despre cumpărarea prin achiziție directă a mai multor obiecte de mobilier urban (coșuri, bănci), aparate de fitness, porți și lucrări de reparație la terenurile de sport.

Pe 30 aprilie, în intervalul orar 9:30 – 11:52, toate cele 11 contracte, în valoare totală de 1,9 milioane lei, au fost atribuite către firma Geca Impex PM.

De curând, HotNews.ro a arătat că Primăria condusă de Piedone a atribuit către aceeași firmă, în trei zile, la finalul lunii februarie, 12 contracte în valoare totală de aproape 1 milion de lei. Anunțurile se refereau la același tip de livrări: echipamente pentru locuri de joacă, aparate de fitness și lucrări.

Firma are, în mod obișnuit, contracte cu statul. În perioada 2018-2024, doar prin licitație sau procedură simplificată, fără achiziții directe, a primit 17 contracte în valoare totală de 821 milioane lei. O parte sunt acorduri-cadru, unde primăriile pot încheia în funcție de nevoi, contracte subsecvente, până la limita acordului-cadru.

Despre achizițiile directe

Ca să nu fie nevoie de licitație, produsele și serviciile trebuie să valoreze mai puțin de 270.000 lei, potrivit articolului 7 din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice:

Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei.

Valeria Tudora este expert în achiziții publice și a explicat pentru HotNews că instituțiile nu pot „sparge” contractele de achiziții publice, în mai multe contracte, dacă acestea au același obiect.

În 2022, Curtea de Conturi a identificat această problemă la Primăria Sectorului 5.

Informații despre ce a cumpărat, mai exact, Primăria condusă de Piedone, AICI, la HotNews.ro.

Cookies