ESENȚIAL | Aberant, dar adevărat: un bloc de 10 etaje, ridicat ilegal într-un părculeț din Sectorul 2, nu poate fi demolat, deși judecătorii au decis asta

02 nov. 2023
63455 Afișari
ESENȚIAL | Aberant, dar adevărat: un bloc de 10 etaje, ridicat ilegal într-un părculeț din Sectorul 2, nu poate fi demolat, deși judecătorii au decis asta
ESENȚIAL | Aberant, dar adevărat: un bloc de 10 etaje, ridicat ilegal într-un părculeț din Sectorul 2, nu poate fi demolat, deși judecătorii au decis asta | Sursa foto: Hotnews

Dacă Absurdul n-ar fi fost inventat până în  anul de grație 2023, atunci situația cu acest bloc ridicat ilegal în București ar fi fost prilejul perfect să se nască.

Absurd ca din manual: de ce nu poate fi demolat un bloc ilegal construit

Este vorba despre un bloc de 10 etaje, care a fost  construit în construit pe strada Luncșoara din Sectorul 2, pentru care există sentință de demolare încă de acum 5 ani (mai exact, din 2018), dar care ră,âne în picioare pentru că dezvoltaturl nu vrea să dea bani pe dărâmat ce-a ridicat ilegal. 

Sentința de demolare a blocului ilegal este definitivă,  iar primarul Radu Mihaiu, citat de Hotnews, spune că instanța a decis că lucrul acesta e responsabilitatea constructorului.

Și, dacă lucrurile par deja aberante, absurdul abia începe: cum dezvoltatorul nu demolează blocul, că demolarea e un proces costisitor, ar trebui ca Primăria Sectorului 2 să meargă în instanță, ca să obțină  responsabilitatea demolării. Dar asta nu se poate, din cauză că  titlul de proprietate al terenului a fost anulat și acum nimeni nu poate spune ce se întâmplă cu terenul:  se întoarce în domeniul public sau rămâne proprietate privată?

Primarul Mihaiu explică pentru Hotnews:

Blocul construit ilegal pe strada Luncșoara este într-o situație juridică aparte, respectiv, el a primit o autorizație de construire de P+10 într-o zonă în care avea dreptul să fie P+2. Este de spus că această autorizație a fost emisă în 2014 și a fost atacată de Prefect în instanță. Procesul a fost câștigat definitiv de către Prefectură în 2018, autorizația de construire a fost anulată. Între momentul atacării autorizației, când constructorul era la P+4 și momentul finalizării procesului, acest bloc a ajuns la P+10”.

Teoretic, blocul ar putea fi demolat de Primăria Sectorului 2, urmând ca administrația locală să-și recupereze banii după ce-l dărâmă. Practic, nu se poate nici așa, din cauză că PS2 este, la rândul său, parte pârâtă în proces, alături de dezvoltator, fiindcă a emis autorizația de demolare nelegală, iar un principiu de drept nu ar permite ca un pârât să se îndrepte împotriva altui pârât.

Citește, pe Hotnews, ce spune Prefectura Capitalei dinspre această situație aberantă cu un bloc ilegal care încă mai stă în picioare, deși instanța a dat verdict de demolare încă de acum 5 ani.

Cookies