Escrocul de pe Facebook, varianta locală. Un bărbat sucea mințile femeilor, după care le lăsa fără bani, fără bijuterii și cu ochii în soare

13 feb. 2023
346 Afișari
Escrocul de pe Facebook, varianta locală. Un bărbat sucea mințile femeilor, după care le lăsa fără bani, fără bijuterii și cu ochii în soare
Escrocul de pe Facebook, varianta locală. Un bărbat sucea mințile femeilor, după care le lăsa fără bani, fără bijuterii și cu ochii în soare / Sursa foto: Unsplash

Escrocul de pe Facebook, varianta locală e de loc de pe lângă Pitești, mai exact din comuna Bradu. E un bărbat în vârstă de 50 care vrăjea doamne pe internet și pare-se că se pricepea. Femeile se încredeau în el, ba chiar se și îndrăgosteau. Când ajungea în acest punct al seducției, le escroca. Le spunea povești cu probleme personal-financiare (de scurtă durată) pe care doar cu ajutorul lor le poate rezolva. Și le lăsa fără bani, bijuterii și alte lucruri valoroase.

Vreme de un an a ținut-o așa, timp în care a obținut bijuterii și peste 4.500 euro de la femeile pe care le cucerea și păcălea.

Un escroc sentimental eficient pe Facebook

Ionuț C. este bărbatul din comuna Bradu, a fost reținut pentru 24 de ore pentru furt și înșelăciune, de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, fiind ulterior cercetat în libertate sub control judiciar.

Conform Adevărul.ro, în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023 bărbatul a început să vorbească cu cinci femei, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, care erau din Pitești. El le aborda pe Facebook, sau chiar și pe strada. Bărbatul a fost descris ca un individ manierat, curtenitor și respectuos, vorbindu-le frumos femeilor cu care interacționa. După ce acesta intra în vorba cu o femeie, o cucerea cu ajutorul cuvintelor și mai apoi începea să se întâlnească cu ea în mod repetat. După trei sau patru întâlniri, bărbatul o convingea pe femeia în cauză ca este îndrăgostit până peste cap de ea și începeau mai apoi o relație.

Schema pusă în aplicare de bărbatul argeșean

Când simțea că femeia s-a îndrăgostit de el, își punea în aplicare schema. Bărbatul începea să îi spună fel de fel de minciuni, plângându-se că are diverse probleme. Era convingător de trist când spunea că are nevoie rapidă de anumite sume de bani. După ce obținea suma de bani dorită sau chiar și bijuterii, la cel mult două săptămâni se despărțea de respectiva femeie și se făcea nevăzut. Relațiile cu fiecare dintre cele cinci femei au durat sub două luni.

Reprezentanții IPJ Argeș spun că bărbatul lua și lei, și euro, și bijuterii:

Din cercetările efectuate de către polițiștii de la Secția 3 Pitești, s-a stabilit că, între februarie 2022 și luna ianuarie a.c., bărbatul respectiv ar fi indus în eroare cinci persoane vătămate pe fondul unor așa-zise prietenii și ar fi obținut 2.500 euro, 10.000 de lei și diverse bijuterii

Cele cinci victime care au fost păcălite de Ionuț din Bradu l-au reclamat la poliție.

A mai fost un ”Casanova de internet” în zonă

În iulie 2022, un piteștean în vârstă de 47 de ani a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată și fals informatic, după ce a convins 5 femei să îi ofere peste 4.000 de lei folosind un cont fals de Facebook cu poza unui fotomodel unde pretindea că este un om prosper de afaceri.

După ce își cucerea victimele cu declarații de dragoste, bărbatul le spunea femeilor că are nevoie de sume relativ mici de bani, pentru a își rezolva tot felul de  probleme. Dacă femeile nu îl credeau din prima, le trimitea poze cu bătrânele despre care pretindea că-s „bătrâna și bolnava maică”. Era un argument care funcționa des. În unele cazuri, bărbatul pretindea că va trimite un angajat personal de al lui să ridice banii, când în realitate venea el și îi lua. Rechizitoriul a fost destul de clar:

Profitând de vulnerabilitatea celor cinci femei pe care le-a abordat pe Facebook şi care aveau disponibilitatea de a purta conversaţii pentru cunoaşterea unei persoane de sex opus, inculpatul îşi arăta faţă de acestea interesul pentru iniţierea unei relaţii amoroase şi într-un interval scurt de timp le inducea în eroare că se aflau într-o relaţie. Bărbatul le spunea victimelor că este un prosper om de afaceri

Acesta a fost prins în urma unui flagrant realizat de poliție cu ajutorul unei victime.

Cum se poate evita o asemenea escrocherie, sfaturile experților

Există câteva semnale de alarmă – le putem zice și red flags – atunci când interacționăm cu necunoscuți pe internet sau pe aplicații de dating.

Experți cum ar fi cei ai Romancescam.com, specializați în astfel de situații de înșelăciune de pe net, recomandă să fim atenți la lucruri de felul:

🚩 exces de drăgălășenii, poezii, declarații pompoase  de la prima interacțiune (un fel de ”love bombing”);

🚩 evită, amână mult întâlnirea față în față;

🚩 Cer aproape instantaneu informații și date personale – număr de telefon, adresă de e-mail

🚩 Au un profil suspect de perfect (poze perfecte, un lung șir de calități în descriere…)

Romancescam.com mai are o recomandare:

Spunându-le că știți că aveți de a face cu niște escroci nu faceți decât să îi educați și să își perfecționeze metodele de înșelare.

Cookies