Escrocherii pe internet sau în ziar: Cum te poate lăsa fără bani un anunţ

de:
11 feb. 2013
18 Afișari
Escrocherii pe internet sau în ziar: Cum te poate lăsa fără bani un anunţ

Comisarul Negrescu Marius, reprezentant al Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei, a prezentat, pentru B365.ro, cele mai cunoscute ţepe realizate prin metoda de operare „anunţuri”.

1. Maşina din Danemarca sau Ungaria

Escrocrul pune un anunţ, de regulă pe autovit.ro sau pe alte site-uri de profil, conform căreia vinde autoturisme străine, chiar şi Loganuri. Maşinile sunt vândute la preţuri foarte bune, oferte aproape de nerefuzat. Ofertantul este, de regulă, un român stabilit în Ungaria sau Danemarca.

Comunicarea între posibila victimă şi escroc se face, în cazul acestui escrocherii, doar prin e-mail. Pretextul folosit este lipsa semnalului telefonic. După mai multe schimburi de e-mailuri, în cazul în care potenţiala victimă se hotărăşte să cumpere maşina, urmează ca vânzătorul-escroc să vină în România. Dar, sub pretextul verificării bonităţii cumpărătorului, se solicită ca acesta să-şi trimită sieşi prin sistemul Western Union o parte din preţul maşinii, pentru a-l ridica de la locul unde urmează să se întâlnească cu vânzătorul. Se solicită cumpărătorului să-i trimită escrocului pe e-mail o copie după documentul de transfer. Cel care vinde maşina spune că este nevoit să recurgă la această metodă pentru a se convinge că nu străbate un drum atât de lung fără folos. 

Toate persoanele care au fost păcălite în acest fel au primit un e-mail identic de la escroc, pe care vi-l prezentăm mai jos.

„Buna ziua.
ITP-ul expira la sfarsitul acestui an.. in luna Decembrie daca nu ma insel. In schimb asigurarea si rovigneta sunt valabile pana in Mai anul viitor.Noi suntem pregatiti sa ne pornim maine dimineata. Vom ajunge in Bucuresti vineri dimineata, sau la amiaza cel tarziu. Va rog sa imi lasati numarul dvs pentru a va contacta cand ajungem.
Inainte de a ne porni, ne dorim sa fim siguri ca veti fi acolo si nu vom conduce in zadar. Am vorbit si cu sotul meu si va propunem sa procedam in felul urmator. Daca acceptati propunerea noastra, putem veni la intalnire asa cum am convenit.
Sotul meu va merge mâine la Oficiul Postal din localitate si va transfera 1200 Euro pe numele meu în Romania, la Bucuresti. Sotul meu va fi Expeditorul banilor iar eu voi fi Destinatarul si voi lua înapoi banii de la Oficul Postal din Bucuresti. De îndata ce transferul este facut, va vom trimite o copie a documentului de transfer. Aceasta va fi dovada noastra ca vom veni la Bucuresti pentru a ne intalnii cu dvs. Va trebuii sa ne luam banii inapoi, asa ca va trebui sa venim acolo.
Acelasi lucru va trebui sa faceti si dvs. Sotia dumneavoastra sau un prieten poate merge la Oficiul Postal din localitate. Acesta trebuie sa faca un transfer de 1200 Euro pe numele dumneavoastra la Bucuresti utilizand servicul “Western Union”. Acesta este un serviciu în cadrul Oficiului Postal în care nu aveti nevoie de un cont bancar. Este un transfer de la o persoana la o persoana care se realizeaza instantaneu. Vom merge imprenuna sa ridicam banii la momentul in care ne vom intalnii. Dupa ce transferul este facut, trebuie sa ne trimiteti o copie dupa documentul de transfer, ca dovada ca veti veni la Bucuresti. Restul banilor pana la 3200 euro mi-i veti plati in lei… nu e o problema/.
Acest transfer va costa aproximativ 50 EUR. De îndata ce vom întâlni va vom returna banii cheltuiti pe acest comision. Aceasta este propunerea noastra si nu este corect sa platiti vreo taxa in plus. Nu conteaza daca veti decide sa cumparati masina sau nu. În acest fel nu aveti nimic de pierdut.
Trebuie sa intelegeti ca noi nu va cerem bani in avans.. nu ne veti trimite banii noua. Singurul care poate ridica banii sunteti dvs.
Sper ca ati inteles ideea, si nu vrem sa parem nepoliticosi, dar este un drum lung care ne costa si pe noi timp si bani.
Va multumim asteptam decizia dvs.”
 
E-mailul a fost postat pe internet de mai multe persoane care s-au „păcălit” în acest fel. Ce poate face escrocul cu ajutorul copiei după ducumentul de tranfer? El va avea numele victimei şi codul de tranzacţie, astfel va putea, fără nicio problemă, să ridice banii. 

Sfaturi pentru a nu cădea pradă acestei escrocherii

Niciodată nu trebuie să dezvălui codul unei tranzacţii prin Western Union. Înainte să îţi cumperi o masina, este important să o vezi, chiar să o prezinţi la un service auto, pentru a verifica dacă datele din cartea maşinii corespund cu realitatea. Nu trebuie să ai încredere în ofertă şi, mai ales, nu trebuie să ai încredere în persoanele care comunică prin e-mail, sfătuieşte comisarul Negrescu Marius.

2. Metoda falselor măicuţe care practică magia albă

Aceste persoane se prezintă sub o altă identitate, de măicuţe, şi-ţi promit că-ţi rezolvă toate problemele folosind magia albă.

Metoda este catalogată drept înşelătorie deoarece persoana care apelează la „măicuţe” este minţită cu privire la calitatea practicantei de magie: toată lumea ştie că mănăstirile nu prestează astfel de servicii. În momentul în care plăteşti pentru serviciul respectiv, consimţământul îţi este viciat.

 

 3. Metoda maşinii de cusut Singer/Neumann sau…Ileana

Aceasta este o metodă de înşelătorie veche, care încă mai face victime.

Metoda se adresează posesorilor de maşini de cusut Singer, de cele mai multe ori, dar şi Neumann sau chiar Ileana.

Există foarte multe zvonuri potrivit cărora aceste maşini ar fi foarte valoroase. Ele ar fi fost folosite de evrei pentru a ascunde conturi bancare ori se zvoneşte că unele părţi ale maşinii ar fi realizate din platină. Se spunea despre ele că sunt foarte scumpe şi nu le poţi vinde decât în anumite condiţii, de aceea foarte multe persoane le păstrează, deşi nu le mai folosesc.

Autorii de înşelăciuni postează în ziare sau pe internet diverse anunţuri prin care se oferă să cumpere maşinile, dându-şi falsa calitate de colecţionari de maşini de cusut.

Persoanele interesate să-şi vândă maşini contactează colecţionarii. Aceştia se prefac că verifică respectiva maşină în anumite cataloage. Culmea, maşina se dovedeşte a fi foarte scumpă: valorează 200-300.000 de euro. Escrocul spune că ar fi disponibil să o cumpere, dar impune o condiţie: posesorul să mai cumpere o maşină cu un cod geamăn şi să prezinte ambele maşini de cusut. Benevol, falsul colecţionar spune şi unde s-ar găsi pe teritoriul României maşina cu seria geamănă. Dă chiar un număr de telefon, o adresă, nu prea multe date de identitate, doar cât să stârnească curiozitatea. Sub impulsul nevoii de a-şi vinde maşina, părtea vătămată se deplasează în diverse oraşe, după ce a luat legătura telefonic cu persoana care vinde maşina de cusut. Întâlnirea are loc în diverse locaţii care să nu permită identificarea ulterioară a complicelui. Respectivul se prezintă cu maşina geamănă. „Întâmplarea” face ca persoana să fie total inconştientă de valoarea maşinii şi, după o scurtă negociere, victima o cumpără la un preţ de până în 6000 de euro, depinde de calitatea persoanei vătămate.

Bucuros de achiziţie, cumpărătorul se întoarce în localitate şi încearcă să ia legătura cu respectivul colecţionar . Dar, stupoare: omul nu-i mai răspunde la telefon. Rămâne cu maşina achiziţionată cu o sumă foarte mare de bani. 

Deşi despre maşina de cusut Ileana nu circulă niciun fel de legendă, au fost posesori de astfel de maşini care s-au lăsat păcăliţi prin aceeaşi metodă: maşini Ileana au fost cumpărate la un preţ de câteva mii de euro.

Ţeapă veche, anunţ recent. Uneori, „ulciorul merge de mai multe ori la apă”

 

 


 

Cookies