Eroii din jurul tău: Aproape 1500 de bucureşteni salvează vieți în timp record

de:
09 apr. 2014
0 Afișari
Eroii din jurul tău: Aproape 1500 de bucureşteni salvează vieți în timp record

Activitatea serviciilor medicale de urgenţă este o permanentă luptă contra cronometru. Din păcate, în România numărul de solicitări la 112 este mult peste numărul resurselor pe care aceste servicii le au. De exemplu, în București, sunt în jur de 1450 de solicitări în 24 de ore doar la SABIF.

Bărbat mort, în Capitală, în timp ce aştepta Ambulanţa

În cazul unei urgențe  de grad 0 sau 1, a interveni în primele şapte minute de colaps face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile, a explicat Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti, pentru B365.ro.

Astfel, voluntarii înscriși în programul „Există un erou în fiecare dintre voi” se dovedesc a fi, în adevăratul sens al cuvântului, salvatori de vieți.

Programul a fost creat la inițiativa lui Cristian Grasu, care a explicat și cum funcționează acest sistem.

„Solicitările care vin prin 112 şi care au bifată opţiunea «caz în locuri publice» sunt înregistrate de o aplicaţie care, pornind de la localizarea victimei, trasează un cerc de 1.000 de metri, în interiorul căruia caută voluntarii disponibili în acel moment şi le trimite alerte prin SMS  cu numele victimei, vârstă, locaţie, descriere. Situându-se foarte aproape de victimă, aceştia ajung în maxim cinci minute, la timp pentru a efectua manevrele de prim ajutor până la sosirea echipajului de prim ajutor specializat”, explică medicul. 

Lansarea oficială a proiectului „Există un erou în fiecare dintre voi” a avut loc pe 30 aprilie 2013. De atunci și până acum, în program s-au înscris 1457 de persoane, iar în fiecare zi vin aproximativ zece noi cereri de înscriere. „Dintre aceștia, 1105 sunt voluntari înscriși și la gărzi, pot fi persoane pe profil medical, elevi, studenți, care fac și gărzi. În afară de ei, mai sunt vreo 360 care sunt numai în acest proiect”, punctează Cristian Grasu.

Cum poţi să fii voluntar la Ambulanţa Bucureşti

Pentru ca cineva să se înscrie în proiect, trebuie să intre pe site-ul existaunerou.ro și să completeze un formular. După, va primi un SMS în care este anunțat/ă pe ce dată și la ce oră trebuie să fie prezent/ă la cursul de prim ajutor. După acest curs, voluntatul va da un examen. Cei care iau peste 7 la acest examen primesc un user name și o parolă și se înscriu în aplicație. Apoi trebuie să își seteze zona de acțiune în fiecare moment al zilei. După ce trece de aceste etape, voluntarul va primi alerte prin SMS cu toate incidentele care se petrec pe raza lui de acțiune. 

După ce primesc SMS-ul, voluntarii se îndreaptă cât de repede pot spre locul incidentului și acordă primul ajutor: măsuri de bază care nu necesită aparatură sau medicamente. Țelul este ca voluntarii să ajungă sub cinci minute, acesta fiind intervalul optim pentru a recupera o persoană complet. 

Voluntarii care fac gărzi sunt obligați să își îndeplinească această sarcină de cel puțin trei ori pe lună și beneficiază de o pregătire mai intensă.

„În fiecare săptămână avem cel puțin un curs cu 20-25 de voluntari pe care-i pregătim. Ieri, de exemplu, am fost la o firmă de IT, unde am vorbit în fața a 60 de angajați despre acest program. Peste jumătate au zis că vor să se înscrie”, spune medicul.

În proiectul „Există un erou în fiecare dintre voi” sunt înscriși mulți elevi de liceu, dar și psihologi, ingineri, pompieri, oameni cu joburi diverse ori bloggeri care scriu despre experiența lor. Oricine se poate înscrie în program, singura condiție este să aibă 14 ani împliniți. Cea mai bătrână voluntară are 80 de ani, este o doctoriță a SABIF care încă face gărzi. „Ai fi surprinsă câte poate face. Urcă scările mai bine decât mine!”, spune doctorul Grasu.

„Voluntarii sunt peste tot în oraş”

Rezultatele înregistrate de la începerea proiectului și până acum au fost foarte bune, declară medicul Grasu. Astfel, au fost trimise zeci de mii de SMS-uri și au fost sute de intervenții. „Au fost cazuri în care au ajuns în trei, două sau chiar un minut. Pot spune că acești voluntari au salvat vieți. Pentru serviciile medicale de urgență este foarte greu să ajungă atât de repede. Este practic imposibil, nu poți fi peste tot. O dată poți ajunge în 5 minute, dar se întâmplă să ajungi și în treizeci. Avem deficit de personal, oricum personalul angajat pe Ambulanță este foarte uzat…În schimb, acești voluntari sunt peste tot în oraș”, completează acesta. 

Ideea i-a venit medicului după ce a organizat cel mai mare curs de resuscitare în 2011, pe stadionul Dinamo.  „Au participat peste 7400 de oameni. Am dat un test după aproape un an de la curs, iar din 5 întrebări 80% dintre persoane au răspuns corect la cel puțin 4. Asta înseamnă că bucureștenii vor să fie de folos, există empatie, responsabilitate, iar modul în care le-am prezentat cursul a fost corect, oamenii au reținut ce trebuia”, spune Cristian Grasu.

Aplicația pe SMS are, însă, și minusuri, spune medicul. „Uneori localizarea nu este precisă și atunci voluntarul sună în dispecerat pentru a i se dea instrucțiuni precise”, explică acesta.

Ținta programului este să ajungă la 10.000 de voluntari din toate sectoarele din București. „Sperăm ca acest target să fie atins cât mai curând, dacă se poate anul acesta. Pe 22 aprilie vom lansa o aplicație mobilă care va fi foarte ușor de utilizat și sperăm să crească cu mult numărul de participanți. Visul meu este cândva 50% din populația Bucureștiului să fie instruită și să facă parte din program”, spune doctorul Cristian Grasu.

Ionuţ, erou voluntar la 22 de ani

Instructori ai SABIF au urmat cursuri la Consiliul European de Resuscitare. Aceștia formează, la rândul lor, alți instructori. Medicul Cristian Grasu speră ca în câteva luni să aibă 50-60 de instructori pentru a le preda voluntarilor.

Ionuț are 22 de ani și este voluntar la SABIF de trei luni. El este înscris atât în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”, dar face și gărzi la spital. ” Am terminat scoala de asistenți medicali în august anul trecut și vreau să învăț, de aceea fac voluntariat. Au fost multe cazuri care m-au marcat și din care am învățat. De exemplu, a fost un accident auto, în care un pieton a fost lovit de o mașină. El era conștient, dar îi fusese ruptă o mână, dinții. A fost dus la spital și s-a recuperat. Un alt caz a fost acela cu o doamnă care și-a rupt un picior, avea o contuzie foarte urâtă. Am fost la Spitalul Pantelimon și am văzut cum i-au pus piciorul la loc. Îmi place să văd cazuri noi, să ajut oameni. În cazuri de urgență, eu monitorizez starea pacienților, iau glicemia, pulsul, fac și injecții”, spune tânărul. Aceasta a povestit că are foarte mulți colegi care nu au nicio legătură cu medicina, au făcut cu totul alte facultăți și au alte meserii, dar se descurcă foarte bine ca voluntari. 

Pe site-ul www.existaunerou.ro, voluntarii își scriu experiențele la secțiunea Testimoniale.

„Ora 12:17, am primit SMS: Bărbat, 60 ani, strada Gramont 11, căzut în stradă, inconştient. Am ajuns la 12:19, am găsit victima căzută în zapadă, în decubit dorsal, inconştient, nu respira; cunoscut diabetic şi coronarian; vecinii îl văzuseră când a căzut şi făcuseră solicitarea imediat. Am început compresiile toracice; imediat a ajuns şi un bărbat care a afirmat că este medic şi doamna doctor de la clinica privată de pe stradă; împreună am continuat RCP + ventilaţii, timp de circa înca 4-5 minute, până când a sosit echipajul PA de la SMURD, care a preluat resuscitarea. Ritmul era iniţial de FV; s-au administrat 2 şocuri şi ulterior victima a intrat în asistolă. Aici, moment de frustrare pentru mine, care aş fi putut să prind linie şi să administrez adrenalina cu ceea ce avea SMURD pe trusă…dacă aş fi fost cadru medical calificat. La ora 12:40 soseşte masina 1 şi eu ma retrag, nu fără a tempera toţi vecinii din cartier, care aveau ceva cu atitudinea medicului specialist de pe maşina”, povestește Adela.

Site-ul www.existaunerou.ro oferă posibilitatea tuturor celor interesaţi să se înscrie online în proiect şi să susţină programul prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit sau prin donaţii.

Cookies