Epopeea unei ştiri zgomotoase

de:
23 feb. 2011
0 Afișari
Epopeea unei ştiri zgomotoase

Este putin important ce entitate media a publicat-o prima. Este si mai putin imporant care este deznodamantul. Insa ceea ce este cel mai importat e ca in presa bucuresteana aproape totul este inghitit pe nemestecate.

Ieri, o oarecare firma a dat un comunicat de presa care s-a imprastiat ca o ciuma in casute de mail ale ziaristilor. Subiectul era cat se poate de interesant. Aducea in prim plan o problema reala a Bucurestiului, fata de care autoritatile locale au mainile legate la spate – nivelul ridicat de poluare fonica. Ce poate fi mai intrigant decat atat? Aproape instantaneu, agentiile de presa, portalurile de stiri si nu in cele din urma site-urile ziarelor, s-au umplut cu stirea „de ultima ora”(in fapt, comunicatul de presa cu paragrafele inversate). Nimeni nu s-a interesat cum au fost culese datele si mai ales cand! Tot ceea ce s-a intamplat, lucru confirmat si de jurnalele de seara, a tinut de cateva cadre si una-doua declaratii ale reprezentatilor firmei, care nu au spus nimic mai mult decat ce era in comunicat.

Stirea in sine este nula, dupa cum am concluzionat in urma discutiei cu un director din cadrul firmei.

Ce s-a intamplat?

Uniunea Europeana are niste reglementari stricte fata de zgomot(directiva 2002/ 49/ CE) in general, astfel ca a obligat fiecare stat membru sa aiba o statistica in acest sens. Cum Romania a aderat la 1 ianuarie 2007, a trebuit sa raporteze si ea cifre undeva pe la jumatatea sau sfarsitul lui 2006, culese, atentie, incepand cu 2005. Aceste statistici, sau „Harti ale zgomotului”, trebuie, conform normelor, updatate odata la cinci ani. Asa ca fiind in 2011, Uniunea a cerut date noi, si a solicitat acest lucru, conform procedurilor, unor firme de specialitate sa umble cu un microfon prin marele orase. Cu totii stim ca din 2006 si pana acum, numarul aeroporturilor si al liniilor de cale ferata a ramas acelasi, la fel ca si numarul fabricilor din zonele industriale ale marilor orase. Si numarul masinilor, inclusiv din Capitala, a stagnat, daca nu chiar a scazut din cauza crizei financiare. Asa ca una din firme, careia i-au revenit masuratorile din Capitala, nu a facut decat sa centralizeze datele vechi de cinci ani, sa le dea o spoiala, se le puna intr-un comunicat de presa si sa le dea drumul in lume. Tactica a prins, iar informatia care zacea de ani de zile prin cotloanele internetului s-a transformat in senzational. „Copipeistism” cronic? Ce inseamna?! Nu se aude…e prea mult zgomot de la stirea asta.

P.S. – In toata afacerea asta, intra si autoritatile locale, care vor trebui sa aloce niste bani de la buget, prin licitatie publica, pentru „reactualizarea” hartilor de zgomot.

Cookies