Sunt probleme cu sistemele IT publice din România și cu sistemul informatic din sănătate CNAS. Ghișeul.ro, SEAP și altele, sunt picate încă de marți, 11 februarie, iar problema e de durată: autoritățile estimează că situația ar urma să fie remediată la data de 17 februarie.
De asemenea, sistemul CNAS este picat de câteva zile, iar pacienții așteaptă ore întregi pe holurile cabinetelor medicale.
Încă de marți, 11 februarie 2025, sunt probleme cu sistemele IT publice. Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), dar și altele, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), nu funcționează, iar problema este de durată.
Marți dimineață, 11 februarie, de la ora 05:00, sistemele gestionate de ADR au picat din cauza unor probleme la rețeaua electrică, iar aceste probleme au afectat si echipamentele de rețea / networking.
Reprezentanții ADR au anunțat joi, 13 februarie, că se extinde mentenanța și restaurarea sistemelor până luni, 17 februarie.
ADR își cere scuze pentru disconfortul creat.
Ca urmare a problemelor legate de infrastructura tehnică, specialiștii ADR lucrează în permanență pentru remediere. Este nevoie să păstrăm în deplină siguranță datele cetățenilor și companiilor, astfel încât vom extinde activitatea de mentenanță și restaurare până la data de 17 februarie.
Pentru respectarea principiului tratamentului egal și asigurarea nerestricționată a accesului la procedurile de achiziție publică din platforma de achiziții publice, toate procedurile online cu data limită de depunere 11-14.02.2025, precum și fazele finale de licitație electronică cu date limită de depunere 11-14.02.2025, se amână până la o dată care va fi comunicată ulterior.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!, a transmis joi Autoritatea pentru Digitalizarea României, potrivit HotNews.ro.
Autoritatea pentru Digitalizarea României a mai spus că specialiștii IT lucrează pe două linii de acțiune:
Platforma CNAS nu funcționează de câteva zile, iar pacienții așteaptă multe ore pe holurile cabinetelor medicale.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate spune că pacienții asigurați pot beneficia de servicii și în aceste condiții și le recomandă medicilor să acorde serviciile în regim off-line, fără să fie necesară validarea cardului de sănătate. CNAS spune că persoanele asigurate beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale de care au nevoie, în regim off-line, fără validarea cardului de asigurări de sănătate, pe perioada de indisponibilitate a PIAS (Platforma informatică a asigurărilor de sănătate).
În schimb, cadrele medicale se plâng că nu au cum să știe dacă pacienții sunt sau nu asigurați, potrivit HotNews.ro.