Cum PIERZI bani pe Internet: Escrocherii online – Când „ai câștigat” înseamnă de fapt „ai pierdut”

de:
19 sept. 2013
1 Afișari
Cum PIERZI bani pe Internet: Escrocherii online - Când

B365.ro îți prezintă cele mai practicate țepe pe internet.

1. Țeapă „Ai câștigat!”

Cum începe păcăleala:

Intri pe un site oarecare, de obicei cele ilegale, cu seriale online, de descărcat muzică etc. și îți apare o căsuță cu: „Aveți un mesaj în așteptare!”.

Dai click și găsești mesajul: „Ai câștigat un iPad 3 Apple! Apăsa „OK” pentru detalii. „

Încântat de premiu, dai OK. Surpriza continuă: ai fost selectat pe baza extragerii de astăzi. Pentru a-ți revendica premiul, trebuie să răspunzi la o întrebare simplă și, dacă ai răspuns corect, introduci numărul de telefon și confirmi PIN-ul. Nimic mai simplu.

Dai pe întrebare. Într-adevăr, una simplă. Răspunzi, completezi numărul de telefon și… trebuie să dai un mesaj la un număr pentru a-ți primi premiul. Mesajul este taxat cu 3 euro + TVA.

Dacă te uiți în termeni și condiții, veți vedea că, după trimiterea cuvântului cheie, utilizatorul final va primi un mesaj ce conţine prima problemă/întrebare care necesită rezolvare. Vor fi 16 astfel de întrebări. Toate răspunsurile SMS sunt taxate cu 3,00 Euro + TVA. „Utilizatorul final cu cele mai multe răspunsuri corecte va avea cea mai mare şansă de a câştiga premiul”, este prevăzut în reguli. La sfârșitul promoției – pe 31 decembrie 2013- se va organiza o tragere la sorți pentru desemnarea câștigătorului.

În plus, compania  Mobiyolo BV PO, organizatoarea concursului, „îşi rezervă dreptul de a utiliza toate imaginile/fotografiile, numele şi aria de reşedinţă ale câştigătorului pentru promoţii ulterioare, publicitate sau în scopuri de marketing, fără a necesita consimţământul sau avertizarea în prealabil a câştigătorului şi fără a-l recompensa pe acesta”. Firma poate modifica prețurile, termenii și condițiile, în urma unui anunț prealabil pe site. Dacă nu te uiți pe site, plătești mai mult fără să știi.

Când vrei să ieși de pe site, apare următorul mesaj: 

, deși în footerul site-ul este precizat că oferta expiră pe 31 decembrie.

2. Țeapa „Ruleta banilor”

Pe site-urile de tipul „ruleta banilor” trebuie să participi la un joc, o combinație între ruletă și rebus, care conține cuvinte foarte ușor de ghicit.

După joc, trebuie să-ți alegi premiul pe care ți-l dorești. Ai de ales între PlayStation3, bilete la cinematograf, televizor, iPad etc.

Alegi premiu, după ți se spune să-ți introduci numărul de telefon pentru a putea înregistra punctajul și pentru a putea obține premiul ales. 

După ce ți-ai băgat numărul, ești pus să trimiți cuvântul JOC la un număr de telefon pentru a putea câștiga premiul ales. Pentru fiecare mesaj trimis plătești 3 euro.

În josul paginii, avem categoria condiții particulare, de unde aflăm că Ruleta Banilor este un joc tip promoție, iar jucătorul care se va afla pe locul întâi în clasament va fi câștigătorul promoției. Așadar, premiul nu poate fi obținut atât de ușor precum ți se promite inițial.

Promotia Ballmania este organizata de Nvia Gest Romania, se precizează pe pagina de termeni și condiții.

3. Promovarea unor produse de slăbit pe site-uri false

Site-uri care au, aparent, conținut, cum ar fi sănătateafemeii.net, http://lps2.medicalnewsreporter.com, deoarece au, în partea de sus a paginii, categorii ca psihologie, frumusețe, modă, cancan-uri etc. sunt de fapt folosite pentru a promova un produs, pastile pentru slăbit. Oriunde ai da click, îți apare aceeași pagină cu reclamă pentru respectivul produs. 

Îți este descris produsul-minune, pastile de slăbit cu ajutorul cărora pierzi kilogramele foarte repede, fără efort, fără a-ți fi afectată deloc sănătate. Mai mult, sunt prezentate și mărturii ale oamenilor obișnuiți care au slăbit rapid cu ajutorul pastilelor promovate. 

Pe site-ul sănătateafemeii.net, vedem și siglele mai multor posturi cunoscute de televiziune: cnn, usatoday, cbsnews, protv, pentru a sublinia că materialul a fost difuzat și de aceste televiziuni și pentru a spori credibilitatea produsului.

Picătura care umple paharul și te convinge să cumperi produsul este o mega-reducere:„Comandă astăzi și economisește 210 lei, obtinând livrarea gratuită și garanția satisfacției. Mâine promoția se termină”, este mesajul care apare zi de zi pe pagina promoției. 

Dacă încă mai ai rețineri, treci la comentarii. Toate sunt pozitive. Dacă te uiți la data publicării comentariului, vei vedea că sunt postate la perioade de timp foarte scurte unul de celălalt. 

Când cauți și alte opinii despre produsul respectiv și despre „super-promoție”, totul se schimbă radical.

Printre pastilele de slăbit promovate se numără: Weight Loss, Green Coffee, Hyperslim.

Persoanele care au folosit medicamentul Weight Slim se declară dezamăgiți. „În viața mea n-am luat o țeapă mai mare ca asta…În general, nu pun botul la asemenea prostii, dar aș fi vrut să slăbesc vreo 3kg, fără prea mult efort…am înghițit o jumătate de flacon, fără să abuzez de mâncare, dar rezultatul a fost zero…Ba dimpotriva, aceste pastile parcă îmi făceau mai multă poftă de mâncare decât aveam înainte…N-am slăbit niciun gram și am rămas și fără 134 lei in buzunar..Sunt niște escroci!”, povestește pe un forum una dintre persoanele care a luat pastilele. Alte persoane se plâng că au încercat să posteze comentarii negative pe siteul care promovează produsul și le-au fost șterse.

„Este TOTAL contraindicat pentru afectiunile digestive, despre care, unii oameni poate nu stiu ca le au. Si, in plus, este „secreta” compozitia pastilelor, ceea ce este ilegal!!!”, avertizează o altă internaută.

Oamenii s-au plâns și de probleme de sănătate, cum ar fi insomnii, tensiune crescută.

Pe pagina de promovare a produsului ți se promite că banii îți vor fi returnați dacă nu vei slăbi 14 kilograme în 4 săptămâni. Toate persoanele care n-au slăbit au vrut să-și recupereze banii. Însă adresa care le-a fost dată era fictivă. Mai mult decât atât, una dintre utilizatoare a precizat că a găsit același produs, pe piață, la 12 lei. 

Același lucru se întâmplă și cu pastilele bazate pe Acai sau cu produsul Green Cofee. Cele două produse ar fi fost recomandate de Dr. Oz în emisiunea sa, spun cei care le promovează.

Însă, după ce a luat pastile Hyperslim Acai, o femeie povestește că, în loc să scape de kilogramele în plus, s-a îngrăşat şi se confruntă cu serioase dereglări hormonale.  Şi pe forumuri se discută aprins despre miraculoasele pastile. „După ce am luat pastilele am slăbit 20 de kg, dar am pus înapoi 30. În plus, m-am ales cu nenumărate probleme de sănătate cum ar fi tensiune arterială mărită, ameţeli şi aritmii. Nu le folosiți!”, sfătuiește o persoană care a folosit pastile de slăbit.

„Este o mare TEAPA!!!! Va spun sincer! am baut 60 de pastile si nu am slabit deloc!”, spune o internaută care a folosit Green Coffee. „Nu pot sa cred cata munciuna poate sa admita la acest produs. 2 luni de zile am tinut tratamentul. Am pus pe mine alte 3 kg in LOC sa slabesc. Rusine sa va fie”, mărturisește o altă păcălită.

4. Țeapa „job de mii de euro pe Internet”

Din dorința de a se îmbogăți peste noapte, „din fața calculatorului”, cu efort minim, mulți oameni cad pradă acestei păcăleli. Multe site-uri îți promit câștiguri imense într-un timp scurt, fără să trebuiască să te spetești muncind. Și nu trebuie să cauți tu respectivele site-uri. Poți primi și mailuri cu oferte care mai de care mai atrăgătoare.

Majoritatea acestor site-uri conțin o mărturie personală: un om obișnuit îți povestește cum a reușit să aibă o viață de vis după ce a câștigat mii de euro pe internet și-ți promite că același lucru ți se va întâmpla și ție, dacă-i asculți sfaturile. Nu trebuie să știi mare lucru, nu trebuie să ai studii, nu trebuie să muncești prea mult. Doar să urmezi pașii. Și îți garantează că banii vin fără ca tu să trebuiască să investești ceva.

Ceea ce nu ți se spune este că, de cele mai multe ori, nu câștigi niciun leu. Ori compania nu-ți plătește banii câștigați, ori ți se spune că trebuie să ai în cont o anumită sumă pentru a putea să scoți banii câștigați. În cazul fericit în care chiar câștigi ceva, acele câștiguri sunt atât de mici încât nici abonamentul la internet nu ți-l poți plăti. 

Cele mai comune metode de escrocat prin joburi online, de care trebuie să vă feriți:

Scrisori în lant

Această metodă este o schemă de ajutor reciproc, în care tu primești o scrisoare cu numele mai multor persoane (5 de obicei) cărora trebuie să le trimiți câte o suma fixă de bani, iar tu vei trimite mai departe scrisoarea altor persoane, punându-te pe tine în capul listei și eliminând ultimul din lista. Astfel, tu ar trebui, teoretic, să primești bani de la mii de persoane. Practic, rămâi doar cu portofelul gol.

Plata pentru navigare (PTS – Paid To Surf)

Aceasta e una dintre cele mai populare forme de „a câștiga online” pe care le găsești pe site-urile românești. Deși sunt site-uri care nu-ți dau niciun ban după ce ai navigat, sunt și site-uri care te plătesc, dar cu o sumă cu care nici măcar abonamentul la internet nu ți-l poți plăti. Tu primești bani pentru a naviga pe internet de la site-uri care au nevoie de trafic. Sumele pe care le primești sunt însă extrem de mici: 1 cent pe site de obicei, sau chiar mai puțin. În plus, ți se impune o anumită durată de timp pe care trebuie să o petreci pe o anumită adresă. Dacă presupunem 30 de secunde timp mediu pentru fiecare vizita și 1 cent primit, înseamna că poți (teoretic) să câștiigi cam 1,20$ pe ora, deci cam 3,60 lei. În plus, nu ai cum să stai 8 ore pe zi navigând si niciun site de acest gen nu îți va livra atât de multe site-uri de vizitat, astfel ca vei ajunge să petreci zeci de ore pe net într-o lună pentru câțiva dolari.

Plata pentru clickuri (PTC – Paid To Click)

Acest sistem care seamană cu PTS. Se bazează pe ideea ca tu să te înscrii pe un site care să-ți arate foarte multe reclame pe care tu trebuie să dai click; pentru fiecare click primești o sumă de bani (foarte mică – câțiva cenți), scrie avarvei.ro. Teoretic toți câștigă: și cei care pun publicitate acolo, și site-ul intermediar, și tu. De fapt, doar acel site caștigă ceva; firma care plătește pentru a-și afișa bannerele va primi un trafic de foarte proastă calitate (mii de oameni pe care nu-i interesează de fapt acea adresa și stau doar câteva secunde pe site), iar tu vei primi doar câțiva dolari pe lună, în cel mai fericit caz (pentru că numărul de reclame este limitat), pierzând în schimb zeci de ori pe net.

Plata pentru a citi mailuri (PTR – Paid To Read)

La fel ca în cazurile de mai sus, te înscrii pe site-ul unei firme, ei îți trimit mailuri de la diferiți sponsori pe care tu trebuie sa le citești și primești niște marunțiș. Inutil de menționat că vei câștiga sume infime, pentru că nu ți se trimit prea multe mailuri. Există și variante în care ești plătit pentru a primi reclame prin SMS; principiul e cam același și câștigurile sunt foarte mici.

Plata pentru a scrie pe forumuri (PTP – Paid to Post)

Ești plătit ca să faci conversație pe forumuri, primești sume foarte mici.

Plata pentru a sta online

Conceptul pe care se bazează aceste sisteme este că unele companii sunt dispuse să plătească pentru a-și testa site-ul pe diferite tipuri de calculatoare. Tu îți instalezi un soft care va ramane conectat la internet în mod continuu și periodic va testa câte un site, fără să afecteze prea tare activitatea ta la calculator. La suma de bani primită este problema: Gomez Peer, de exemplu, oferă 10 cenți pentru 20 de ore de stat pe internet. 

Plata pentru a completa studii de piata

Unele site-uri oferă mici sume de bani pentru cei care participă în diferite sondaje de opinie (surveys); contează și profilul tau de consumator, pe care trebuie să-l completezi din start (iar în multe cazuri faptul că ești din Romania te scoate din joc de la bun inceput). Cei care totuși plătesc îți vor trimite puține astfel de chestionare, astfel că, în final, te vei alege doar cu câțiva bănuți.

Scheme piramidale și sisteme MLM (Multi Level Marketing)

Acestea se bazează pe construirea unei rețele, în care cei care intră trebuie să recruteze la rândul lor alte persoane; teoretic, cu cât ai mai mulți clienti si colaboratori aduși de tine, cu atât câștigi mai mult.  Practic, produsele vândute nu sunt deloc necesare, fiind mai degrabă „inventate” doar pentru a construi acest sistem, astfel că este foarte greu să ai clienți din afara rețelei, iar extinderea acesteia prin recrutare este dificilă, din cauza numărului limitat de cunoștințe și reputației proaste a firmei. Iar dacă rețeaua nu se extinde exponențial, câștigurile sunt foarte mici, de cele mai multe ori fiind depășite de sumă plătită pe produsele companiei, pe care trebuie obligatoriu să le cumperi pentru a te menține în „afacere”. 

Cookies