ENGIE: Decizia de intrare în insolvență a ELCEN va avea consecințe negative

de:
26 sept. 2016
0 Afișari
ENGIE: Decizia de intrare în insolvență a ELCEN va avea consecințe negative

ENGIE România, grup energetic care deține Distrigaz Sud Rețele, prestator al serviciului de distribuție a gazelor naturale către Electrocentrale București SA (ELCEN), a luat act, cu surprindere și profundă preocupare, de decizia Consiliului de Administrație al ELCEN de a iniția procedura de insolvență a companiei. Această decizie, luată fără consultarea tuturor părților implicate, va avea consecințe negative asupra situației financiare a Distrigaz Sud Rețele, periclitând realizarea investițiilor necesare exploatării în condiții de siguranță a rețelei de distribuție a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului București, cât și al întregii zone operate de companie‘, se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN față de Distrigaz Sud Rețele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei și vor crește semnificativ pe durata sezonului rece.

Compania ENGIE susține că pe întreaga durată a relației contractuale, Distrigaz Sud Rețele și-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog și pentru identificarea unor soluții viabile, cum ar fi reeșalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanțarea acestora de către acționarul său majoritar.

În plus, în ciuda acumulării unor creanțe importante, Distrigaz Sud Rețele a adoptat în permanență o atitudine constructivă și responsabilă, găsind soluții care să nu aibă nicio consecință negativă asupra alimentării cu apă caldă și căldură a clienților RADET‘, se mai arată în comunicat.

Totodată, compania consideră că singura soluție durabilă menită să evite falimentul ELCEN și RADET și să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă și căldură a locuitorilor din București constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât și de Primăria Municipiului București.

Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate și servicii energetice.

RADET și ELCEN au decis săptămâna trecută să ceară intrarea în insolvență pe fondul situației financiare dintre cele două societăți.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă seara, că intrarea în insolvență a RADET este soluția legală și corectă de salvare a acestei entități economice, ca și în cazul ELCEN, și a dat asigurări, din nou, bucureștenilor, că nu vor fi afectați în ceea ce privește furnizarea de apă caldă și căldură.

Cookies