Energia geotermală ar putea reprezenta soluția pentru iernile fără apă caldă și căldură din Capitală. Ce prevede proiectul

08 iul. 2021
266 Afișari
Energia geotermală ar putea reprezenta soluția pentru iernile fără apă caldă și căldură din Capitală. Ce prevede proiectul

Energia geotermală ar putea să fie, pe viitor, folosită pentru termoficarea Capitalei, conform unui proiect care are în vedere să eficentizeze alimentarea cu energie termică din București.

Energia geotermală ne-ar putea salva de problema apei calde și a căldurii din Capitală. Un proiect al consilierului municipal Marius Pavel, din partea PSD, ar putea, dacă va fi adoptat în CGMB și, ulterior, pus în practică iernile în care locuitorii Capitalei se plâng de lipsa căldurii din calorifere.

Marius Pavel a anunţat pe pagina sa de Facebook că a depus un proiect de hotărâre care vizează folosirea energiei geotermale de adâncime în eficientizarea serviciului de alimentare cu energie termică din Bucureşti.

„Ideea noastră de proiect porneşte de la faptul că zona de nord a Municipiului Bucureşti are un potenţial energetic geotermal semnificativ. Mai mult, el a fost explicat încă din anii 1980. Bonus! CET Casa Presei poate permite conectarea cu o reţea termică geotermală”, a scris acesta, pe Facebook.

Energia geotermală în București? Ce prevede proiectul

Conform proiectului depus de PSD, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti – Ilfov este mandată, în primă fază, să identifice şi selecteze, până cel târziu la 1 septembrie 2021 să selecteze producători şi furnizori de servicii termoenergetice, naţionali şi internaţionali, cu expertiza necesară în domeniu, capabili tehnic şi financiar să capteze, să autorizeze conform prevederilor legale şi directivelor UE – GreenDeal şi să livreze în CET Casa Presei agent termic din sursă geotermală de adâncime.

Temperatura minimă care trebuie să fie asigurată este de 60 de grade Celsius, iar cantitatea minimă trebuie să fie echivalentă cu 10% din consumul actual al Bucureștiului.

Cu privire la costuri, acestea ar trebui să fie cu minim 15% mai mici față de prețul mediu din ultimii trei ani.

Conform documentului proiectului de hotărâre care urmează să fie supus aprobării CGMB, Primarul General Nicușor Dan va fi mandatat ca până la 1 noiembrie 2021 să semneze contractul de delegare a gestiunii directe pentru furnizarea de agent termic din sursă geotermală de adâncime, în condiţiile de performanţă amintite, pentru o perioadă de minim 25 de ani.

Bugetul PMB pentru investiții în dezvoltare este blocat

Bugetul de investiții al Primăriei Generale a Capitalei este complet blocat, în acest moment, după ce, printr-un ordin al ministrului Dezvoltării, cotele defalcate din impozitul pe venit aferente bugetului Capitalei vor fi direcționate în totalitate către Compania Municipală Termoenergetica București S.A, până la stingerea datoriei de peste 500 de milioane de lei.

Ce este energia geotermală

Energia geotermală reprezintă forma de energie regenerabilă derivată din căldura emanată din adâncul Pământului.

Acest tip de energie, nepoluantă, poate fi găsită sub formă de vulcani, izvoare cu apă caldă și gheizere, fiind utilizată în trei direcții energetice: încălzire, electricitate și pompe geotermale.

Platformele energetice geotermale sunt  mai mici decât cele hidroenergetice, ceea ce are un impact scăzut asupra mediului înconjurător.

Cookies