BAZAR

Emisiunea Andreei Marin a adus o amendă uriașă pentru TVR

Cu datorii totale la fisc de 160 milioane euro, televiziunea publică este obligată să plătească şi amenzi usturătoare acordate de CNA. Ultima dintre acestea se ridică la 70.000 lei şi a fost acordată pentru abateri care ar fi putut fi evitate, scrie romanialibera.ro.

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 70.000 de lei SRTv pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în emisiunile „Preţuieşte viaţa” şi „Ora regelui” şi pentru lipsa casetei martor a programelor difuzate pe 7 februarie pe grila a doua a TVR Internaţional (retransmisă în Republica Moldova).

Sancţiunea a vizat ediţiile din 20 şi 27 octombrie 2013 ale emisiunii „Preţuieşte viaţa”, moderată de Andreea Marin, în care a fost prezentată o fetiţă împreună cu mama sa, vorbind despre problemele familiei lor şi despre problemele psihice ale tatălui copilului. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a considerat că în acest caz a fost încălcat articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.

Amenda a vizat şi ediţia din 16 noiembrie a emisiunii „Ora regelui”, difuzată pe TVR 1, în care realizatoarea Marilena Rotaru a vorbit despre monarhie şi despre republică. Marilena Rotaru a făcut afirmaţii precum: „Republica a distrus familie şi valorile culturale naţionale:”; „A vrut poporul român republica, a votat-o? Niciodată!”.

În acest caz, Consiliul a considerat că a fost încălcat articolul 66, alineatul (1) din Cod, potrivit căruia „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

De asemenea, sancţiunea a vizat faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu a pus la dispoziţia CNA caseta martor din 7 februarie pentru grila a doua a postului TVR Internaţional.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button