Elisabeta. Regina

13 sept. 2022
735 afișări
Elisabeta. Regina
Maria Coman: Elisabeta. Regina

S- a terminat o epocă. De fapt, s-au terminat mai multe epoci, căci regina Elisabeta a trecut prin schimbări uriașe ale omenirii în cei 70 de ani de domnie. Și a făcut asta cu grație, cu eleganță, cu decență și cu o incredibilă putere de a se adapta noilor vremuri. 

Acum 70 de ani, o fată de 25 de ani, abia devenită regină, dădea mâna cu Winston Churchill, primul său prim-ministru. Văzuse deja lumea schimbându-se în cel de-al doilea război mondial, trăise ororile lui Hitler, iar când a fost încoronată,Rusia era condusă de Iosif Visarionovici Stalin. 

Acum aproape 50 de ani, aceeași fată, acum regină cu experiență, o avea ca prim-ministru pe Margaret Thatcher. S-a vorbit mult despre relațiile proaste dintre cele două și, totuși, Thatcher a spus întotdeauna că atitudinea reginei față de guvern a fost permanent corectă. 

A fost Tony Blair, a fost Boris Johnson, au fost războaie, a fost Brexit, lumea s-a schimbat, iar fata de 25 de ani s-a transformat într-una dintre cele mai iubite persoane de pe pământ. Și-a făcut datoria până în ultima clipă. Chiar până în ultima clipă, primind-o, cu două zile înainte să moară, pe Liz Truss, ultimul său prim-ministru.  

Sigur, i s-au reproșat multe, poate cel mai frecvent ce s-a întâmplat cu prințesa Diana. S-a vorbit mult despre regina Elisabeta, puțin despre omul Elisabeta. O doamnă care pe tot parcursul vieții ei s-a supus regulilor și a decis să le accepte și nu știm, nu vom afla niciodată, cât a costat-o pe ea, în sinea ei asta. 

O mamă care și-a respectat mai întâi obligațiile și abia apoi s-a ocupat de copiii ei, pentru că așa îi cereau regulile. O femeie care a trăit o minunată poveste de dragoste, dar știm puține despre tensiunile care cu siguranță au fost acolo și probabil că nu au fost nu puține. 

O bunică poate mai fericită, o străbunică la fel, care a apucat să se apropie de strănepoții ei și să se uite împreună cu ei la filme de Crăciun. O femeie care iubea animalele și pe care se vedea că e fericită când își plimba câinii. Un om căruia îi plăcea natura și care știa să se bucure de momentele petrecute în mijlocul ei.

A trimis mesaje pe lună, a deținut toate lebedele din Anglia, avea un bancomat la Buckingham și, se spune, bea un pahar de șampanie în fiecare seară înainte de culcare și, se spune, atunci când imita zgomotul unui Concorde la aterizare era extraordinar de amuzantă. 

Poate cea mai cunoscută persoană din lume, despre care pare că știm atât de multe, dar nu știm cum se enerva Elisabeta a doua, și mi-ar fi plăcut să știm. Nu știm cum suferea, nu că ar trebui să îi știm suferința, dar dincolo de toate pălăriile ei colorate și mișcările atât de măsurate, dincolo de regină, timp de 70 de ani, o femeie a condus o țară. Odată cu ea se va încheia probabil și epoca monarhiilor europene de acest calibru. Se termină o epocă, se termină o lume și nu știm ce va urma. 

Sunt multe lucruri pe care să le învățăm de la regina Elisabeta. Și din greșelile ei, dar, cred, în principal modul în care a navigat prin vremuri. Cu eleganța despre care vă vorbeam la început și cu adaptabilitatea pe care o pomeneam. Și probabil umorul, pe care l-ați văzut cu siguranță măcar în zâmbetul ei, căci nu l -a lăsat prea mult să iasă la suprafață. 

Pentru mine, Anglia a însemnat și înseamnă mult. Am visat să ajung aici de la prima lectură a lui Mary Poppins încoace. Am ajuns la Londra și a fost așa cum visasem. Cred că era 2001 când am mers prima dată și iată, suntem în 2022, visul e același. Frumos. 

Sunt evident conștientă că nu e raiul pe pământ. Dar există ceva care mă va aduce întotdeauna înapoi cu bucurie. Au fost perioade lungi în care ajungeam anual. Au fost momente în care ajungeam doar pentru job, nu apucam să fac nimic și totuși reușeam să îmi rup o jumătate de oră pentru Hyde Park. Iar aceste jumătăți de oră sunt, pentru mine, acele amintiri care rămân. 

Și toate au fost, până acum, sub domnia reginei. Acum, sub a regelui. Nu știu ce se va schimba și cum. Dar ce am deja rămâne și rămâne probabil pentru milioane și milioane de oameni. 

„I hope you had fun to be Queen”

Elisabeta. Regina.  Și eu sper, ca și cel care a scris mesajul acesta, că te-ai distrat.

Cookies