Elicopterul de luptă Black Hawk al armatei Statelor Unite ale Americii care a aterizat forțat joi, în Piața Charles de Gaulle din București a fost tractat joi seară de armata americană și transportat la Baza 90 de la Otopeni.
Elicopterul a fost tractat cu ajutorul unui utilaj special pentru transportarea de aeronave în perimetrul aeroporturilor. De asemenea, convoiul care a însoțit utilajul de la Piața Charles de Gaulle până la Baza 90 de la Otopeni a fost format din mașini de poliție, armată și ambulanțe SMURD, potrivit Digi24.
În cursul după-amiezii de joi se discuta ca aparatul de zbor să fie dus la baza militară Mihail Kogălniceanu, și era incert momentul plecării – joi seara sau vineri dimineața.
Mecanicii au detașat elicele elicopterului, care au fost apoi încărcate într-un camion, pentru a ușura transportul elicopterului. În cele din urmă s-a decis transportarea elicopterului la Baza 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu. Această bază este localizată în secțiunea militară a Aeroportului Internațional Henri Coandă.
Pentru a putea să desfășoare operațiunea de ridicare a aeronavei în mod corespunzător, Brigada Rutieră a Capitalei a decis să restricționeze total circulația auto pe bulevadrul Constantin Prezan, pe ambele sensuri, dar și în Piața Charles de Gaulle, precum și pe bulevardul Aviatorilor, dinspre strada arhitect Ion Mincu.
Elicopterul forțelor armate americane participa la pregătirile premergătoare Zilei Aviației, sărbătoare ce are loc în fiecare an pe data de 20 iulie și este marcată cu o paradă aviatică. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, elicopterul a înregistrat probleme tehnice, fapt pentru care a fost nevoit să aterizeze de urgență pe unul dintre cele mai mari și importante bulevarde din Capitală.
Există șanse ca Statele Unite ale Americii să preia ancheta deschisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București (PTMB). Acest lucru ar fi posibil pe baza tratatelor NATO, tratate pe care România le-a semnat în momentul intrării în această alianță.
Pentru a se întâmpla acest lucru însă, este necesar ca SUA să depună o solicitarea către organul de cercetare penală din România, potrivit stiripesurse.ro. În acest caz, cercetările vor continua în direcția actuală. Momentan a fost realizat pasul privind Cercetarea la Fața Locului, urmând a avea loc audierea pilotului și a personalului din elicopter precum și a experților din domeniul aeronautic.
Ar fi vorba despre un pilot în vârstă de 35 de ani, care, potrivit surselor, nu a dat semne de instabilitate emoțională sau de tulburare după cele petrecute. Din punct de vedere al pagubelor, cele materiale sunt minime – au fost dărâmați doi stâlpi și au fost avariate două automobile, iar elicopterul se prezintă într-o stare extrem de bună, asemenea celei de dinainte de această aterizare de urgență. Din fericire, nu au existat persoane rănite sau care să-și fi pierdut viața în urma incidentului de joi dimineață.