ARHIVA B365

Elicopter SMURD prăbușit: Salvatorii care aveau șalupă pe Lac s-au autosesizat de la TV

Iulian Crețu, director Agenția de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, a declarat la Realitatea tv: – „avem o șalupă pe lacul Siutghiol, dar nu ne-a anunțat nimeni. Ne-am autosesizat de la televizor. Suntem conectați la sistemul de urgență 112, dar doar la incidente pe mare. În cazul Lacului răspundea Căpitănia Mamaia, iar căutarea a fost preluată de ISU.

Dacă eram solicitați, puteam interveni în 5-10 minute, pentru că avem șalupa acostată în zona de foarte aproape de zona accidentului. 

Am văzut la Realitatea tv evenimentul și am început și am sunat la Căpitănie, dar nu a putut să răspundă și ne-am sesizat din oficiu, am vorbit cu conducătorul șalupei și l-am trimis acolo, apoi am trimis și scafandrii. La fața locului erau ambarcațiuni civile, iar șalupa noastră a ajuns odată cu cele ale ISU, în jurul orelor 16:50.  

Cred că se putea face ceva mai mult. Întotdeauna problema e o coordonare destul de rigidă, coordonarea a cam lipsit, din câte am observat, sincer. 

Apelul trebuia direcționat și către noi, și către ISU, și către Paza de Coastă, pentru că toți au ambarcațiuni gomflabile. Coordonarea în zona incidentului trebuia făcută cu mai multă acuratețe, având în vedere că personalul Căpităniei e pregătit pentru așa ceva, după atâtea incidente în care am fost implicați. 

Având în vedere că hipotermia se instala destul de repede, dacă erau salvate repede, aveau șanse să scape.” 

O martoră la prăbușirea elicopterului SMURD a relatat, la televiziuni, că elicopterul a coborât ușor până la suprafața apei, ca și cum ar fi încercat să aterizeze. La impactul cu apa, însă, s-a răsturnat.

Victimele au strigat mult timp după ce elicopterul s-a prăbușit: „Au strigat, nu numai Ajutor! Ci și Înghețăm! Faceți ceva! Veniți mai repede” – a declarat martora.

Medicul LAura Vizireanu a fost adus la mal de către civili, a mai declarat martora.

Un elicopter al SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol de lângă stațiunea Mamaia, către Năvodari, luni, în jurul orei 16:00. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. Doctorița, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă la mal după o oră, iar după aproape o oră în care au fost efectuate manevre de resuscitare i-a revenit pulsul și a fost transportată la spital, unde, însă, a decedat. O a doua victimă a fost găsită în jurul orei 21.25 Victimele ar fi strigat după ajutor în jurul orei 16:05, cât timp elicopterul ar mai fi plutit. Asistenta medicală de la bord și-ar fi anunțat chiar azi viitorul soț, printr-un SMS, că este însărcinată, informează Realitatea. Elicopterul a făcut doar trei zboruri pentru SMURD, până acum, fiind de curând predat ISU Dobrogea.

Toți cei patru membri ai echipajului au decedat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button