Elevii vor măsuri eficiente împotriva valului 5 al pandemiei. Testarea obligatorie pentru elevi și profesori în școală

04 ian. 2022
115 Afișari
Elevii vor măsuri eficiente împotriva valului 5 al pandemiei. Testarea obligatorie pentru elevi și profesori în școală
Elevii vor măsuri eficiente împotriva valului 5 al pandemiei. Testarea obligatorie pentru elevi și profesori în școală

În perioada de pandemie învățământul a fost una din ramurile ce au ajut cel mai mult de suferit. Pentru a se evita acest lucru în viitor Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministerului Sănătății să implementeze anumite măsuri de siguranță.

Pentru a se asigura că restul anului școlar va decurge cât mai bine posibil elevii vor măsuri eficiente împotriva valului 5 al pandemiei. Printre acestea se numără testarea în școli și crearea unui algoritm în baza căruia să se decidă funcționare al unei școli.

Elevii vor măsuri eficiente împotriva valului 5 al pandemiei

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Silviu Morcan a declarat că este necesar ca anumite măsuri de protecție să fie implementate. Astfel se dorește ca valul al cinci-lea al pandemiei să nu ia sistemul educațional pe nepregătite încă odată. Măsurile trebuie să fie adoptate de către Guvern cât mai repede pentru a putea menține școlile deschise. Acesta consideră că o altă vacanță forțată ori o altă perioadă de școală online or distruge complet încrederea în școala românească.

Consiliul Național al Elevilor cere introducerea testării pe bază de salivă atât pentru elevi, cât și pentru întregul personal al instituțiilor de învățământ. Se dorește de altfel crearea undei proceduri clare și simple ce să poată fi efectuată în cadrul școlilor. De asemenea tot pentru eficientizarea testării elevilor și profesorilor se dorește achiziționarea de teste ce vin ambalate individual.

Alte măsuri cerute de Consiliului Național al Elevilor

Se dorește ca toate școlile să fie dotate cu materialele necesare unei dezinfectări corecte și complete. De asemenea CNE cere Ministerului Sănătății să creeze o procedură clară de urmat pentru dezinfectarea sălilor de clasă. Pe lângă acestea, se mai dorește și pilotarea unui program de „testare în curtea școlii”. Acest program le-ar putea permite elevilor dar și personalului didactic să efectueze teste gratuite, în weekend. Testarea ar fi făcută prin intermediu testelor rapide antigen, administrate de personalul specializat DSP.

Reprezentanții elevilor au mai cerut și adoptarea unui algoritm în baza căruia să se poată decide scenariul de funcționare al unei școli. Acesta ar trebui să includă anumiți parametri precum:

  • Rata de vaccinare a elevilor și a profesorilor.
  • Incidența din localitate.
  • Suprapopularea claselor.
  • Utilizarea transportului în comun de către populația școlară.

Premierul Ciucă a avut o ședință, luni, cu cei responsabili de gestionarea pandemiei de COVID-19. În cadrul acesteia a fost prezentată evoluția pandemiei atât în țară cât și în Uniunea Europeană. Au fost astfel analizate măsurile ce sunt avute în vedere pentru protejarea populației și pentru funcționarea școlilor și a sectoarelor economice.

Tot în cadrul ședinței de lucru au fost analizate programele de testare ale elevilor și posibilitatea de a pune la dispoziția elevilor ce au nevoie de măști gratuite.

 

Cookies