Elevii din București se pot înscrie în sistemul de învățământ dual. Nicușor Dan: Sunt disponibile peste 800 de locuri

23 feb. 2023
462 Afișari
Elevii din București se pot înscrie în sistemul de învățământ dual. Nicușor Dan: Sunt disponibile peste 800 de locuri
Elevii din București se pot înscrie în sistemul de învățământ dual. Nicușor Dan: Sunt disponibile peste 800 de locuri. Sursa foto: Captură video/ Facebook Nicușor Dan

Primarul Capitalei îi invită pe elevii din București să se înscrie în sistemul de învățământ dual. Nicușor Dan anunță că, pentru anul școlar 2023-2024, sunt disponibile peste 800 de locuri.

Peste 800 de locuri disponibile în sistemul de învățământ dual din București

Nicușor Dan a anunțat într-o postare publicată pe Facebook că în Capitală sunt disponibile peste 800 de locuri în sistemul de învățământ dual, pentru anul școlar 2023-2024. Acesta menționează că programul de învățământ cuprinde mai multe specializări, având durata de studii de 3 ani. După terminarea studiilor, absolvenții vor avea multiple oportunități în găsirea unui job.

Acest tip de învățământ este adresat elevilor și tinerilor cu vârsta de până în 26 de ani care sunt absolvenți de clasa a VIII-a.

Avantajele sistemului de învățământ dual sunt următoarele:

  • Bursă lunară de la operatorul economic și de la stat;
  • Practică la operatori economici de top;
  • Premii pentru stimularea performanței;
  • Diplomă recunoscută la nivel european;
  • Siguranța unui loc de muncă după absolvire;
  • Posibilitatea continuării studiilor.

Nicușor Dan a mai declarat că sistemul de învățământ este bazat pe contribuțiile companiilor care vor să investească în formarea profesională:

Sistemul de învățământ dual este bazat exclusiv pe inițiativa operatorilor economici interesați în formarea profesională de calitate, dispuși să investească, în baza unui parteneriat cu școlile și primăriile, pentru a-și asigura resursa umană calificată, în calitatea lor de potențiali angajatori.

Ce este învățământul dual

Învățământul dual reprezintă o ramură a învățământului normal, care se bazează pe un contract de parteneriat între operatorul economic interesat și unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ, potrivit Edu.ro. Acest tip de învățământ se întinde pe parcursul a trei ani.

Pe parcursul celor 3 ani de învățământ, sunt organizate stagii de practică care durează 24 de săptămâni împărțite. Astfel:

  • clasa a IX-a – 20% pregătire practică; 5 săptămâni stagiu;
  • clasa a X-a – 60% pregătire practică; 9 săptămâni stagiu;
  • clasa a XI-a – 72% pregătire practică; 10 săptămâni stagiu.
Cookies