FIT CITY

Elevii bucureşteni consumă etnobotanice pentru a fi populari

Consumul de etnobotanice a devenit o practică uzuală a liceenilor, un obicei al fiecărei petreceri la care merg adolescenţii. Aceste substanţe sunt uşor de procurat, sunt accessibile în apropierea şcolilor, în barurile unde merg adolescenţii şi chiar pe Facebook, a relevat studiul Organizaţiei Salvaţi Copii. „Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizită pentru popularitatea pe care o capătă în grupurile lor”, a declarat coordonatorul Centrului de Voluntari Salvaţi Copiii România, Ina Lolescu, scrie agenţia Newsin, citată de realitatea.net.

Consumul de etnobotanice este frecvent şi tolerat în special în cadrul liceelor de cartier, iar consumatorii sunt în general elevi cu posibilităţi materiale mai reduse. Una dintre concluziile focus group-ului, la care au participat elevi şi cadre didactice, este aceea că elevii din liceele centrale preferă consumul de marijuana.

Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, în vreme ce un consumator de droguri devine „popular”: „După prima ţigară am fost mai vesel şi toată lumea vorbea cu mine. Mi-am făcut mai mulţi prieteni, mergem la aceleaşi petreceri şi ne simţim bine. Toată lumea consumă şi nimeni dintre cei pe care îi ştiu eu nu a păţit nimic. Din contra, ne simţim bine şi ne cumpărăm împreună etnobotanice „, povesteşte M.S., elev în clasa aX-a într-un liceu din Capitală.

Un număr foarte mare de „magazine de vise” funcţionează chiar în apropierea şcolilor, în incinta scărilor de bloc sau a magazinelor cu haine (exemple dat de adolescenţi: Piaţa Progresului şi stadionul Olimpia). Foarte mulţi consumatori sunt în general minori care devin dependenţi în mai puţin de o lună şi care, pentru a-şi putea procura în continuare substanţele, devin ei înşişi comercianţi. Există pagini create pe Facebook care promovează consumul de etnobotanice, precum şi site-uri cu livrări la domiciliu a substanţelor dorite.

Organizaţia Salvaţi Copiii România solicită public Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să blocheze accesul la site-urile care promovează şi comercializează plante/substanţe cu conţinut halucinogen, dar şi să fie creat un cadru legislativ coerent şi coercitiv, prin care punerea în vânzarea a acestor substanţe, generic denumite etnobotanice, să fie eradicată.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button