Elevii amenință cu proteste în Piața Victoriei la începutul anului școlar. Ce soluții au propus aceștia pentru sistemul educațional

12 sept. 2021
385 Afișari
Elevii amenință cu proteste în Piața Victoriei la începutul anului școlar. Ce soluții au propus aceștia pentru sistemul educațional
Elevii amenință cu proteste în Piața Victoriei la începutul anului școlar. Ce soluții au propus aceștia pentru sistemul educațional. Sursa foto. Unsplash

Prima zi de școală se anunță una a protestelor în Capitală. Reprezentanții asociaților dedicate elevilor au anunțat că vor avea loc proteste în Piața Victoriei cu prilejul noului an școlar. Elevii se plâng de calitatea învățământului în online, dar și de creșterea alarmantă a abandonului școlar. Mai mult, aceștia au pregătit și o serie de propuneri pentru autorități.

Începutul de an școlar va fi marcat de protestele elevilor din Piața Victoriei, asta după ce asociațiile din învățământ îi cheamă la proteste pe părinți, profesori și părinți deopotrivă, potrivit Gândul. Motivul acestor nemulțumiri ar fi neajunsurile din învățământ și starea din ce în ce mai șubredă a sistemului educațional. Mai mult, este condamnată și creșterea accelerată a cazurilor de abandon școlar în rândul absolvenților de clasa a VIII-a, XII-a și XIII-a.

„În contextul începerii anului școlar 2021-2022, precum și a observării scăderii constante a calității actului educațional, creșterii ratei abandonului școlar de la an la an, creșterii numărului de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Națională și creșterii numărului de elevi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a care nu susțin examenul de Bacalaureat, asociațiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de școală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13:00, în Piața Victoriei”, au transmis reprezentanții elevilor.

„Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților”, spune reprezentanta elevilor constănțeni

Ariana Dudună, șefa Asociației Elevilor din Constanța, acuză autoritățile de nepăsare, de dorință de creștere a capitalului politic în mod fățiș și cere o tragerea la răspundere a celor responsabili pentru problemele din sistemul învățământ.

„Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților din România, chit că ne referim la premieri, miniștri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învățământului se pozează inocenți în fața școlilor, în prima zi de școală, pentru a-și crește capitalul politic. După ani de zile de ticăloșie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovații, să cerem măsuri concrete.

Învățământul este condus de indivizi siniștri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acționa, aceștia vor reuși. Revendicările noastre sunt niște cerințe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului școlar. Îndemnăm toți actorii sistemului de învățământ să iasă în stradă alături de noi, pentru un viitor mai bun al sistemului de învățământ din România!”, a precizat aceasta.

La această manifestație și-au anunțat prezența reprezentanți de la Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Ce soluții au propus elevii pentru îmbunătățirea școlilor

Pentru a preveni abandonul școlar și pentru a asigura o calitate mai bună a cursurilor, elevii au formulat o serie de propuneri pentru autorități.

  • Creșterea numărului de consilieri școlari
  • Acordarea unor fonduri pentru finanțarea complementară de la bugetul de stat, în special pentru asigurarea unor reparații capitale a unităților de învățământ.
  • Generalizarea Mesei Calde.
  • Extinderea programului de ore remediale în învățământul liceal.
  • Vizualizarea lucrărilor înainte de contestații.
  • Mărirea cuantumului minim al burselor.
  • Actualizarea planurilor cadru
Cookies