Eleva ameninţată cu moartea în liceul din Covasna: „Urăsc ungurii. Îi detest. Poate e ceva genetic”

de:
21 mart. 2013
3 Afișari
Eleva ameninţată cu moartea în liceul din Covasna:

Sabina Elena, elevă în clasa a XI-a la un grup şcolar din Covasna, a povestit pentru presa centrală că, pe 15 martie, împreună cu alţi colegi, a decis să poarte însemnele româneşti pentru că, de Ziua Naţională a României, colegii ei magiari au purtat însemnele maghiare. Alături de Sabina, mai mulți elevi de la gimnaziu și-au vopsit tricolorul pe față și și-au scris pe mâini „Te iubesc România”, iar în pauza mare, băieții din clasele 10-12 au ieșit cu un tricolor mare și l-au fluturat în curte, notează Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

N-am luat vreo decizie în comun, pur şi simplu ne-am dus trei colegi cu o cocardă, cu o bentiţă şi cu un steguleţ, toate tricolore. Vineri am început şi am continuat luni şi marţi. Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, n-aş vrea să le reproduc aici (…) Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia. A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi a plecat cu ea. Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări… M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii… Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat… Şi-am întrebat şi eu: „La ce am instigat?” , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât… Ba nu, mai e ceva, pe Facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă„, a declarat Sabina Elena pentru Cotidianul.ro.

În schimb, o elevă de clasa a XI-a spune că gestul Sabinei a fost provocator. „Noi eram îmbrăcați frumos, cu cocarde roșu-alb-verde în piept, ca în fiecare an, pentru că după școală mergeam la ceremoniile din oraș”. Sabina avea pe cap o bentiță tricoloră, „pusă invers, și se plimba pe coridoare, s-o vadă toată lumea”, a spus colega Sabinei.

Întrebată cine a ameninţat-o, Sabina Elena a citit un mesaj primit de la un anume Zsolt Lendvay Simon: „Moarte Sabina Elena!!! Trăiască Ungaria Mare… Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii ţigan S.E”.

Sabina Elena a spus că şicanele pe acest subiect au început de Ziua Naţională a României. „De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie”, a adăugat eleva.

Întrebată dacă atunci nu a fost afectată imaginea şcolii şi daca acei copii au fost chemaţi la Direcţiune, Sabina a explicat că nu s-a întâmplat nimic de acest gen şi că directorul, care spune că nu se face politică în şcoală, face parte din UDMR.

Întrebată de unde i-a venit ideea, Sabina Elena a recunoscut că îi urăşte pe maghiari. „Nu știu. Urăsc ungurii. Ăsta e adevărul. Îi detest, nu-mi caut scuze. Nu pot descrie, e ceva în mine, o repulsie… Mă irită. Poate e ceva genetic, așa era și tatăl meu. Când vezi câte discriminări se fac numai la nivel școlar, câte nedreptăți, câte se trec cu vederea la ei, eu una nu pot simți altceva”, a spus eleva, citată de Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

„Cel mai bun exemplu de discriminare, faptul că eu am arătat un gest obscen, «fuck you», a fost imediat monitorizat și faptul că am purtat bentiță, dar faptul că NOI ÎN ROMÂNIA a trebuit să depunem cerere la direcțiune ca de 1 Decembrie să cântăm imnul în curtea școlii”, reclamă Sabina.

Cererea ar fi fost solicitată de conducerea școlii pentru că „directorul e maghiar, iar în școală sunt doar șase profesori români, asta a fost justificarea”, spune eleva. Elevii de la secția maghiară i-au tratat atunci cu huiduieli, „ni s-au arătat gesturi obscene și câțiva au purtat tricouri cu Ungaria mare. Așa că eu, în calitate de româncă, n-am putut să nu am nicio reacție de ziua lor [spurcată].”

Deși Sabina urma să fie sancționată cu exmatriculare sau scăderea notei la purtare, presiunea părinților și efectul mediatic i-au făcut pe profesori să renunțe la pedepse. 

„Nu am considerat nimic deosebit în această întâmplare, credem că a fost doar o manifestare a elevilor de la secția română. Profesorii de serviciu din acea zi au consemnat într-un proces verbal uzual că s-au afișat drapelele românești de 15 martie, dar nimic mai mult. Nimeni nu s-a luat de bentița elevei, mai ales că noi aici conviețuim liniștiți, români și maghiari la un loc”, a declarat Simon Istvan, directorul liceului.

Cookies