Elev bucureştean, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, admis la Yale University

de:
02 aug. 2012
0 Afișari
Elev bucureştean, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, admis la Yale University

„Aici (în România – n.r.), am familia şi prietenii. Plecând de acasă din clasa a IX-a, m-am obişnuit să fiu departe de familie. Sigur că vorbim de alte distanţe, dar nu mă sperie America. Deja mă pregătesc de plecare, pentru că, în SUA, cursurile încep în 19 august”, a mai spus botoşăneanul care a absolvit Liceul Internaţional de Informatică din Capitală, citat de Mediafax. 

Pasiunea lui Vlad Băcăuanu pentru chimie a apărut în clasa a VII-a, când s-a aflat întâia oară în faţa unui manual pentru această materie. „Nu am avut porniri speciale de mic, adică nu am fost tentat să fac experimente riscante sau amestecuri speciale. Primul an în care se învaţă chimie este clasa a VII-a. Eram la Şcoala nr. 6 din Botoşani. Doamna profesoară Mariana Cantoriu este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie”, povesteşte elevul care, chiar în clasa a VII-a, a obţinut locul I la olimpiada naţională de chimie.

În clasa a IX-a, a plecat de acasă şi s-a instalat în Bucureşti. „Am fost admis la Liceul Internaţional de Informatică. Şi aici, am avut noroc de o profesoară excepţională, foarte devotată – doamna Maria Arnăutu -, şi astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică. Îmi place şi matematica, chiar am participat la etapele locale şi naţionale ale olimpiadei. Nu şi la cea internaţională, pentru că ar fi fost mult prea greu. Iubesc, totodată, literatura şi filosofia”, mai spune cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie.

„Mă văd cercetător în chimie-fizică, pentru că este mai apropiată de matematică decât biochimia. De fapt, universităţile americane dau foarte multă libertate studenţilor în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem”, explică tânărul una dintre raţiunile pentru care va continua şcoala peste ocean.

În afara lui Băcăuanu, la Olimpiada Internaţională de Chimie 2012 au mai câştigat medalii pentru România Maria Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti) – ambii medalii de argint, şi George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Călăraşi) – medalie de bronz. 

Cookies