ARHIVA B365

Elena Udrea, discurs în Parlament înainte de votul colegilor: Nu fiţi părtaşi la un abuz

Camera Deputaţilor a încuviinţat, luni, toate cele şase solicitări ale Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi trei pentru arestare preventivă. 

DECLARAŢII ELENA UDREA, ÎNAINTE DE VOT- LIVETEXT:

Sunt astăzi aici să vorbesc despre democraţie, libertate şi exercitare transparentă a puterii. Vă asigur că lucrurile pe care vi le spun sunt adevărul.

Dragi colegi, am luptat pentru stat de drept, justiţie independentă. Am acuzat Parlamentul că nu poate declara progresul României. 

Cetăţenii trebuie să exercite puterea. Politicienii pot fi sancţionaţi prin vot, oamenii ca cei din SRI pot face exces de putere, fără ca nimeni să-i poată sancţiona.

Un parlamentar, de data aceasta Elena Udrea, e pus la stâlpul infamiei cu trei cereri de urmărire penale, trei pentru arestare preventivă. Ce se întâmplă azi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea. Dacă Ponta sau Antonescu ar fi vorbit despre ce am vorbit eu, ar fi devenit ca mine: ţintă. Dacă aţi fost dvs., tot aici s-ar fi ajuns. Nu e normal.

Stimaţi colegi, am privit înapoi la săptămâna în care a început nebunia la adresa mea.

Dragi colegi, în ultimele săptămâni am lansat acuzaţii la adresa unor oameni. În faţa dvs. declar că tot ce am spus e adevărul pe care îl ştiu. Nu vă cer să purtaţi războiul în numele meu, ştiu că e greu. Dar undeva trebuie trasă o linie, cineva trebuie să spună adevărul, eu mi-am luat acest angajament deşi presupune un sacrificiu personal. Oamenii trebuie să fie egali în faţa legii.

Vă solicit să avizaţi favorabil cererile de urmărire penală. Dosarele în care sunt implicată nu au un caracter politic. Dar ceea ce mi se întâmplă e un lucru excepţional. Pentru prima dată în istorie, în două ore s-au emis două cereri de urmărire penală. Cererile au venit după ce am formulat în mod public acuzaţiile la adresa actualului şef al SRI, nu înainte.

În dosarul Gala Bute se fac cercetări de trei ani. Niciodată nu am fost citată, nici măcar săptămâna trecută, înainte să se decidă urmărire penală. Cred că era normal să fiu chemată să-mi spun punctul de vedere. Nu s-a dorit.

În dosarul MICROSOFT, motivele pentru care se cere urmărire penală existau şi înainte. DIn 29 ianuarie şi până pe 3 februarie, când s-a cerut urmărirea penală, nu s-a cerut nimic.

De ce nu s-a cerut arestarea din 29 ianuarie, dacă motivele existau? Pentru că nu se impunea arestarea preventivă. Într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie, astăzi avem în închisoare 2 oameni care nu au acceptat să spună lucrurile cerute. Se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea, deşi cei care au avut activităţi directe sunt în libertate. Îşi permit să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la Miami.

De ce se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea? Se cere reducerea mea la tăcere, Elena Udrea trebuie să tacă. Adevărurile pe care le pot spune sunt rele pentru unii. Sunt oameni politici care au fost acuzaţi de lucruri la fel de grave, dar au fost cercetaţi în libertate, nu o să dau exemplul foştilor miniştri în cazul cărora nu s-a dispus arestarea preventivă (…) Există teama de ceea ce eu pot spune şi de ceea ce eu am curaj să spun.

Ultima perioadă nu a fost simplă pentru mine, dar am avut ocazia să regăsesc cuvintele pastorului german Martin Niemoller intitulat, din poemul „La inceput au venit..”. O să vi le spun şi dvs.:

„La inceput nazistii au venit sa-i ridice pe comunisti
Si eu nu am strigat in apararea lor pentru ca nu sunt comunist,
Apoi au venit dupa evrei,
Si eu nu am strigat pentru ca nu sunt evreu.
Au venit apoi pentru sindicalisti si catolici
Si nici atunci nu am strigat pentru ca nu sunt nici sindicalist si nici catolic.
Cand au venit dupa mine,
Nu mai era nimeni in jurul meu sa se ridice in apararea mea”.

Aici este vorba de a spune adevărul, de a avea tăria de a spune. Dacă eu voi tăcea, atunci mult timp toată lumea va fi nevoită să tacă şi ghilotina nu va ierta pe nimeni. Îmi voi urma destinul meu şi mulţumesc pentru miile de mesaje de susţinere.

Ce fel de Românie vreţi să construiţi? Ştiu că există o presiune publică, chiar calculele politice. Nu vă cer să blocaţi justiţia, ci să o lăsaţi să funcţioneze şi în cazul Elena Udrea. Să fie anchetată. Vă cer să nu fiţi părtaşi la un abuz, la încercarea mea. Votaţi conform conştiinţei.

Parlamentarii decid, luni, dacă Elena Udrea poate fi sau nu arestată. Camera Deputaţilor va da, luni, de la ora 17,00, şase voturi distincte cu bile pentru solicitările Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă, a stabilit Biroul Permanent al Camerei.

„Sunt şase puncte pe ordinea de zi în privinţa doameni Udrea, primul începerea urmăririi penale pentru Gala Bute,al doilea este extinderea pentru luare de mită tot în Gala Bute, al treilea este cererea de arestare pentru gala Bute, al patrulea punct pe ordinea de zi este începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft, al cincilea este cererea de reţinere şi arestare preventivă în dosarul Microsoft şi al şaselea schimbarea controlului judiciar în arestare tot pe Microsoft”, a precizat secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button