UPDATE 20.14: Potrivit experților consultați de HotNews.ro, dacă Elena Udrea nu plătește suma stabilită drept cauțiune, procurorii DNA vor putea cere o altă măsură preventivă, inclusiv arest preventiv.
UPDATE 20.06: DNA a confirmat declarația Elenei Udrea, printr-un comunicat de presă:
„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 28 octombrie 2015, a cererilor transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Udrea Elena Gabriela trebuie să respecte următoarele obligații:
a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată,
b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d)să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e)să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale,Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.”
Inculpatei Udrea Elena Gabriela i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.
UPDATE 19.58: Udrea a ieșit de la DNA. Declarațiile făcute la ieșire:
„Am dat declarații în fața procurorilor, am făcut cerere de recuzare, s-a judecat tot de DNA, așa că evident că nu obțin altă decizie decât cea a conducerii DNA-ului. Am spus mai mult decât știau procurorii, am dat indicii cu privire la modul în care banii au ajuns la partid. Cred că am spus lucruri pe care procurorii nu le știau. Supriză: mi s-a înmânat o altă citație, pentru un alt dosar. Cred că trebuie să se înființeze la DNA o secție de urmărire penală a Elenei Udrea. În acest dosar s-a dispus control judiciar pe cauțiune: 5 milioane de lei, cauțiune-record pentru România. În condițiile în care DNA mi-a confiscat toate bunurile. Trebuie să depun cauțiunea în cinci zile. Dacă nu o depun, se va cere o altă măsură”, a declarat Udrea la ieșire.
Intrebata despre faptele de care este acuzata, Udrea a afirmat ca dosarul este „legat de fapte pentru care am fost arestata prima data, cu acel credit BRD, acuzatia ar fi de complicitate la abuz in serviciu”.
UPDATE: Procurorii DNA superiori celui refuzat de Elena Udrea au decis ca magistratul să continue cercetarea cazului Elenei Udrea. Fostul ministru va reveni la DNA la ora 14.00, când va putea cerceta dosarul şi va afla care sunt mai exact acuzaţiile care i se aduc. Deputata a cerut recuzarea procurorului, pe motiv că nu ar fi imparţial şi corect.
Elena Udrea vine vineri la DNA pentru a afla acuzaţiile aduse de procurori în noul dosar în care este acuzată că a luat mită 3,8 milioane de dolari.
DNA cere din nou arestarea ELENEI UDREA. Udrea este acuzată că a primit MITĂ 3,8 milioane de dolari, plus o creanţă de 900.000 de euro de la un om de afaceri, pentru ca acesta să cumpere, în continuare, energie ieftină de la Hidroelectrică. Totodată, Elena Udrea este acuzată că a solicitat scoaterea activului „Vila Săbărel” din patrimoniul Carmen Silva şi vânzarea acestuia la un preţ sub valoarea pieţei. DETALII, AICI.
Udrea: Banii de la Buzăianu erau pentru campania electorală a PDL din 2012, nu pentru mine
Elena Udrea a susținut în fața deputaților din Comisia Juridică că Bogdan Buzăianu a sponsorizat PDL în campania electorală din 2012, și nu pe ea personal. Asta în contextul în care DNA o acuză pe Elena Udrea că i-a cerut cinci milioane de dolari americani omului de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru ca acesta să își poată continua contractele cu Hidroelectrica.
Citeşte şi Deputaţii au votat! Elena Udrea, poate fi URMĂRITĂ PENAL, NU ŞI ARESTATĂ
Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu şi arestată. 123 de deputaţi au votat pentru reţinerea Elenei Udrea şi doar 115 pentru arestare. Iniţial s-a anunţat că, pentru reţinere, au fost 119 voturi „pentru” şi 142 „împotrivă”. În urma renumărării voturilor s-a ajuns la 123 de voturi pentru reţinere. Pentru arestarea Elenei Udrea erau necesare încă 7 voturi „pentru”. Deputaţii au aprobat şi cerea procurorilor DNA pentru urmărirea penală a Elenei Udrea. Pentru urmărirea penală au fost înregistrate 193 de voturi pentru şi 106 împotrivă.